Článek
Postup
01.
Řepu uvařte doměkka, oloupejte a rozmixujte nebo nastrouhejte na jemno. Použít můžete i již uvařené vakuované bulvy z obchodu.
02.
Tři dílky čokolády dejte stranou na ozdobu a zbylou čokoládu s máslem, ve vodní lázni nebo v mikrovlnce, rozpusťte.
03.
Do směsi vmíchejte cukr, vejce, kakao i nastrouhanou řepu. Přidejte mouku se sodou a špetkou soli a pečte asi hodinu, ve vymazané a vysypané formě (nebo jako my v silikonové) při 180 stupních Celsia. Že je hotovo poznáte podle špejle zapíchnuté do těsta – po vytažení by na ní měly zůstat jen sem tam drobečky, ne tekuté těsto.
04.
Nechte vychladnout, potřete krémem , smíchaným ze změklého másla, cukru a krémového sýra. Potom posypte hoblinkami z odložené čokolády.
Tip: Část mouky vyměňte za mleté mandle a těsto upečte v dortové formě. Po vychladnutí dvakrát prokrojte a promažte krémem, který připravíte z dvojnásobného množství.
Z červené řepy můžete připravit také výborný slaný koláč se sýrem feta.