Článek
Postup
01.
Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu na korpus a nechte chvíli bokem. Rozmixujte uvařenou a oloupanou červenou řepu na hladkou kaši – budete potřebovat asi dvě menší bulvy. (Jestli nevíte jak na to, přečtěte si rychlý návod na vaření řepy.) Dortovou formu vyložte papírem na pečení.
02.
Do mísy prosejte mouku, kakao, prášek na pečení a sodu a promíchejte. Předehřejte horkovzdušnou troubu na 170 stupňů (bez horkého vzduchu na 180 stupňů).
03.
Ve druhé míse společně šlehejte vejce, olej, cukr a vanilkový extrakt asi tři minuty, až hmota nabude a zesvětlá. K rozmixované řepě přidejte rozpuštěnou čokoládu (misku od čokolády si dejte bokem, ještě ji budete potřebovat) a také dobře promíchejte.
ČERVENÁ ŘEPA SE HODÍ DO DORTU I DO BROWNIES. ZKUSTE TO!
04.
Do moučné směsi po částech stěrkou vmíchejte našlehanou vaječnou směs a čokoládu s řepou, až se vše spojí. Těsto vlijte do formy a pečte asi 45 až 50 minut. Až vyjde špejle zapíchnutá do středu korpusu suchá, vyndejte formu na mřížku a nechte koláč vychladnout.
05.
Na krém si rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a za občasného míchání ji nechte trochu zchladnout. V míse promíchejte se zakysanou smetanou a podle chuti přislaďte moučkovým cukrem. Máte-li raději méně sladké dezerty, nemusíte sladit vůbec. Krém naneste na vychladlý korpus lžící a podávejte.
Tip: Koláč je krásný i bez krému: lehce ho poprašte moučkovým cukrem a kakaem a podávejte s jogurtem jako výtečnou svačinu.
Sladké cuketové koláče jsou známé. Ale zkoušeli jste už moučník s červenou řepou?