Článek
Postup
01.
Mouku nasypte do mísy, přidejte cukr a máslo. Prsty promačkávejte máslo s moukou, dokud nevznikne drobenka. Poté přilijte vodu (1–2 lžíce) a vypracujte vláčné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici asi hodinu odležet.
02.
Čokoládu spolu s máslem vložte do kastrůlku a ve vodní lázni rozpusťte a nechte zchladnout.
03.
Těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát silný asi 2 mm a přeneste do koláčové formy. Uhlaďte kraje a dno propíchněte několikrát vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo. Vyložte alobalem, zasypte fazolemi nebo hrachem, aby se rovnoměrně zatížilo a nedělalo bubliny. Dejte péct na 200 °C po dobu 10 minut. Poté alobal s luštěninami sejměte a pečte dalších 5 minut. Po 5 minutách vyndejte z trouby a ztlumte na 170 ˚C.
04.
Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přilijte vanilkový extrakt a smetanu a promíchejte. Vmíchejte čokoládovou směs. Zalijte korpus a pečte 40 minut.
05.
Vychladlý koláč posypejte kakaem.
Velcí hříšníci milující čokoládu by neměli přehlédnou i další lahodné dezerty jako je třeba vláčný čokoládový dort s malinami a podmáslím, nadýchanou roládu s třešněmi anebo vydatné brownies s ořechy.