Hlavní obsah
3,6
(104)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Dietářům vsup zakázán! Tento recept je vhodný jen pro čokoládové náruživce, kteří nehlídají kalorie, ale hledají dokonalý požitek z hříšně dobrých dezertů.

40 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 26 cm
Korpus
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 130 g másla
  • 1 lžíce studené vody
Náplň
  • 200 g čokolády 70%
  • 125 g másla
  • 3 ks vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 150 ml smetany ke šlehání
Na posypání
  • 1 lžíce kakaa
Článek

Postup

01.

Mouku nasypte do mísy, přidejte cukr a máslo. Prsty promačkávejte máslo s moukou, dokud nevznikne drobenka. Poté přilijte vodu (1–2 lžíce) a vypracujte vláčné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici asi hodinu odležet.

02.

Čokoládu spolu s máslem vložte do kastrůlku a ve vodní lázni rozpusťte a nechte zchladnout.

03.

Těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát silný asi 2 mm a přeneste do koláčové formy. Uhlaďte kraje a dno propíchněte několikrát vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo. Vyložte alobalem, zasypte fazolemi nebo hrachem, aby se rovnoměrně zatížilo a nedělalo bubliny. Dejte péct na 200 °C po dobu 10 minut. Poté alobal s luštěninami sejměte a pečte dalších 5 minut. Po 5 minutách vyndejte z trouby a ztlumte na 170 ˚C.

04.

Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přilijte vanilkový extrakt a smetanu a promíchejte. Vmíchejte čokoládovou směs. Zalijte korpus a pečte 40 minut.

05.

Vychladlý koláč posypejte kakaem.

Velcí hříšníci milující čokoládu by neměli přehlédnou i další lahodné dezerty jako je třeba vláčný čokoládový dort s malinami a podmáslím, nadýchanou roládu s třešněmi anebo vydatné brownies s ořechy.

Energetická hodnota celkem - 1 forma o průměru 26 cm
Energie20 011,32 kJ
Bílkoviny69,34 g
Tuky360,62 g
Sacharidy313,3 g
Sůl0,74 g
SAFA194,1 g
Vláknina37,88 g
Cukry122,32 g

Načítám