Článek
Postup
01.
Do mísy si odvažte kakao, zalijte ho vroucí vodou a nechte chvilku vychladnout. Maliny do těsta (čerstvé či mražené, ty ale nerozmrazujte) obalte v trošce mouky. Všechny sypké suroviny smíchejte: mouku, cukr, kypřicí prášek, sodu a sůl. 2 formy o průměru 20 cm vymažte tukem a vysypte moukou.
02.
Do kakaa zašlehejte vejce, podmáslí, olej a vanilkový extrakt. Opatrně vmíchejte sypké suroviny, abyste těsto nepřemíchali, přidejte maliny a rozdělte do forem. Pečte při 180 °C asi 40 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout.
03.
Korpusy lehce seřízněte do roviny a jednou prokrojte. Odřezky můžete nadrolit, smíchat s asi 2 lžícemi krému nebo polevy (viz dále) a z hmoty vytvořit kuličky na způsob cake pops na ozdobu. Část lze obalit v kokosu, kakau nebo drcených lyofilizovaných malinách.
04.
Mezitím, co korpus chladne, nalámejte obě čokolády na dílky a spolu se solí zalijte vroucí smetanou. Nechte chvíli odstát, rozmíchejte dohladka a dejte lehce zatuhnout do chladu.
05.
Čerstvý krémový sýr (Buko, Goldessa, Philadelphia) nebo žervé rozmíchejte s džemem.
06.
Jednu ze spodních částí korpusu odložte a zbylé 3 potřete vždy 1/3 krému. Pár hezkých malin si schovejte na ozdobu, ostatní rozdělte na korpusy a trochu je do krému zamáčkněte.
07.
Potřené korpusy na sebe vyskládejte, přiklopte poslední rovnou stranou nahoru a přelijte polevou. Mně se líbí, když je hodně hustá a jen stéká po okrajích, ale vystačí i na celý dort, takže klidně zakryjte i boky.
08.
Dozdobte zbylými malinami, dortovými kuličkami a čerstvou meduňkou či mátou a nechte v lednici alespoň 2 hodiny zatuhnout.
Zkuste i (ne)vinný čokoládový dort s pečenými hrozny nebo ultra snadný čokoládový dort s rybízem, na léto jsou jako dělané!