Článek
Postup
01.
Do mísy si odvažte kakao, zalijte ho vroucí vodou a nechte chvilku vychladnout. Maliny do těsta (čerstvé či mražené, ty ale nerozmrazujte) obalte v trošce mouky. Všechny sypké suroviny smíchejte: mouku, cukr, kypřicí prášek, sodu a sůl. 2 formy o průměru 20 cm vymažte tukem a vysypte moukou.

Korpusy upečte ráno, nebo klidně den předemFoto: Jakub Jurdič
02.
Do kakaa zašlehejte vejce, podmáslí, olej a vanilkový extrakt. Opatrně vmíchejte sypké suroviny, abyste těsto nepřemíchali, přidejte maliny a rozdělte do forem. Pečte při 180 °C asi 40 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout.

Vršek korpusu trochu seřízněte, aby byl hezky v roviněFoto: Jakub Jurdič
03.
Korpusy lehce seřízněte do roviny a jednou prokrojte. Odřezky můžete nadrolit, smíchat s asi 2 lžícemi krému nebo polevy (viz dále) a z hmoty vytvořit kuličky na způsob cake pops na ozdobu. Část lze obalit v kokosu, kakau nebo drcených lyofilizovaných malinách.

Z odřezků korpusu vyrobte kuličky ve stylu cake pops (ty také alespoň na chvíli odlákají případné ochutnavače, kteří se často v oblasti pečení dortu vyskytují)Foto: Jakub Jurdič
04.
Mezitím, co korpus chladne, nalámejte obě čokolády na dílky a spolu se solí zalijte vroucí smetanou. Nechte chvíli odstát, rozmíchejte dohladka a dejte lehce zatuhnout do chladu.

Nalámanou čokoládu stačí zalít horkou smetanou a sametově jemná poleva je na světěFoto: Jakub Jurdič
05.
Čerstvý krémový sýr (Buko, Goldessa, Philadelphia) nebo žervé rozmíchejte s džemem.

Geniálně jednoduchý krém je jen z žervé a malinového džemuFoto: Jakub Jurdič
06.
Jednu ze spodních částí korpusu odložte a zbylé 3 potřete vždy 1/3 krému. Pár hezkých malin si schovejte na ozdobu, ostatní rozdělte na korpusy a trochu je do krému zamáčkněte.

Čerstvé maliny můžou přijít i dovnitř dortuFoto: Jakub Jurdič
07.
Potřené korpusy na sebe vyskládejte, přiklopte poslední rovnou stranou nahoru a přelijte polevou. Mně se líbí, když je hodně hustá a jen stéká po okrajích, ale vystačí i na celý dort, takže klidně zakryjte i boky.

Pak už jen vše sestavte a přelijte vychladlou polevouFoto: Jakub Jurdič
08.
Dozdobte zbylými malinami, dortovými kuličkami a čerstvou meduňkou či mátou a nechte v lednici alespoň 2 hodiny zatuhnout.

Na dort nepotřebujete žádné složité zdobení: kuličky z odřezků těsta, maliny a trocha čerstvých bylinek naprosto postačíFoto: Jakub Jurdič

To nejtěžší přichází na závěr: počkat, až celý dort zatuhne, aby šel hezky krájetFoto: Jakub Jurdič
Zkuste i (ne)vinný čokoládový dort s pečenými hrozny nebo ultra snadný čokoládový dort s rybízem, na léto jsou jako dělané!