Článek
Na tento dort, do kterého se nedává mouka, proto je vhodný i pro celiaky, použijte nejlepší čokoládu, jakou seženete. Její kvalita totiž zásadně ovlivní výslednou chuť dezertu. Ideální je s obsahem kakaa okolo 70 procent.
Čokoládový dort
Na kulatou formu o průměru 24 cm potřebujete: 250 g másla, 180 g cukru, 200 g čokolády s vysokým obsahem kakaa, 5 vajec, máslo a třtinový cukr na vymazání a vysypání formy, 100 ml smetany na šlehání, lístky máty na zdobení
Postup: Dortovou formu vymažte máslem a vysypte třtinovým cukrem. Celé máslo a čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni. Žloutky ušlehejte s cukrem do husté světlé pěny, z bílků ušlehejte tuhý sníh. Nejdřív postupně zašlehejte do žloutkové směsi čokoládu s rozpuštěným máslem a pak opatrně vmíchejte sníh z bílků. Hotové těsto pak nalejte do formy. Dort pečte 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Pak ho nechte vychladnout a několik hodin uležet v chladu. Před podáváním ozdobte ušlehanou smetanou a ozdobte lístky máty.
Tip: Čokoláda svádí k experimentům. Do těsta můžete vmíchat trochu mátové esence nebo špetku chilli.
Máte chuť na něco opravdu, ale opravdu hodně čokoládového? Pusťte se do přípravy lanýžů s pomerančem nebo malých čoko pudinků, které vypadají ozdobené ovocem dokonale!
Jaký je váš oblíbený čokoládový dezert?