Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Víte, co je mille-feuille? To je lahodný francouzský zákusek ze tří vrstev listového těsta promazaný krémem. A my vám teď přinášíme jeho čokoládovou obměnu.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
16 kusů
Těsto
  • 300 g listového těsta
  • 1 hrst hladké mouky
Krém
  • 2 šálky mléka
  • 3/4 šálku cukru krupice
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 šálek kukuřičného škrobu
  • 50 g másla
Poleva
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 tabulky mléčné čokolády
Článek

Postup

01.

Na pomoučeném válu rozválejte listové těsto na plát silný asi 2 mm, vykrájejte z něj kulatou formičkou kolečka, ta klaďte vedle sebe na plech vystlaný pečicím papírem, potřete vodou (nebo použijte rozprašovač :-)) a dejte na 12–15 minut péct dozlatova do trouby vyhřáté na 180 stupňů.

02.

Mezitím si připravte krém. V kastrůlku smíchejte polovinu mléka, cukr a vanilkový extrakt, a nakonec přes sítko prosijte kakao. Druhou polovinu mléka smíchejte s prosátým škrobem a důkladně vymíchejte do hladka, aby se nevytvořily hrudky. Pak směs vmíchejte do teplého (ne vroucího!) kakaového mléka, za stálého míchání asi 2 minuty povařte a odstavte z plotny. Nakonec do chladnoucího krému (v podstatě pudinku) vmíchejte kousek másla, aby zůstal vláčný, a nechte vychladnout.

03.

Upečená kolečka vrstvěte na sebe, na jednoho Napoleona, jak se dezertu také říká, je potřeba tří koleček s dvěma mezivrstvami krému. Vršek ještě potřete trochou polevy (ta vznikne smícháním cukru a citronové šťávy) a posypte nastrouhanou čokoládou. Je to jednoduché, rychlé (příprava vám nezabere víc než 30 minut) a neodolatelné!

Jako další pochoutku z listového těsta, můžete vyzkoušet kremeše-dezert.

Související témata:

Načítám