Článek
Postup
01.
Na pomoučeném válu rozválejte listové těsto na plát silný asi 2 mm, vykrájejte z něj kulatou formičkou kolečka, ta klaďte vedle sebe na plech vystlaný pečicím papírem, potřete vodou (nebo použijte rozprašovač :-)) a dejte na 12–15 minut péct dozlatova do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
02.
Mezitím si připravte krém. V kastrůlku smíchejte polovinu mléka, cukr a vanilkový extrakt, a nakonec přes sítko prosijte kakao. Druhou polovinu mléka smíchejte s prosátým škrobem a důkladně vymíchejte do hladka, aby se nevytvořily hrudky. Pak směs vmíchejte do teplého (ne vroucího!) kakaového mléka, za stálého míchání asi 2 minuty povařte a odstavte z plotny. Nakonec do chladnoucího krému (v podstatě pudinku) vmíchejte kousek másla, aby zůstal vláčný, a nechte vychladnout.
03.
Upečená kolečka vrstvěte na sebe, na jednoho Napoleona, jak se dezertu také říká, je potřeba tří koleček s dvěma mezivrstvami krému. Vršek ještě potřete trochou polevy (ta vznikne smícháním cukru a citronové šťávy) a posypte nastrouhanou čokoládou. Je to jednoduché, rychlé (příprava vám nezabere víc než 30 minut) a neodolatelné!
Jako další pochoutku z listového těsta, můžete vyzkoušet kremeše-dezert.