Článek
Postup
01.
Ve větší míse smíchejte hladkou mouku, kakao, cukr, kypřící prášek a jedlou sodu. Poté přidejte máslo o pokojové teplotě, vajíčka a teplé mléko. Těsto důkladně promíchejte, nalijte do silikonových muffinových formiček (plechu na muffiny vyloženého papírovými košíčky) a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20 minut.
02.
Vychladlým košíčkům můžete zlehka seříznout vršek, aby se na ně lépe dával krém. Odkrojky nevyhazujte, budou z nich báječná dortová lízátka cake pops jako v tomto receptu na medovník se zakysanou smetanou.
03.
Připravte si silné malé espresso a nechte ho vychladnout. Pokud nemáte kávovar, rozmíchejte lžičku rozpustné kávy v malém množství horké vody. Čokoládu rozpusťte a nechte také zchladnout, aby nerozpustila mascarpone.
04.
Mascarpone v robotu vyšlehejte a poté do něj postupně přidávejte čokoládu. Na závěr po částech přilijte studenou kávu a také ji důkladně zapracujte do krému. Ten pak nechte asi hodinu v lednici zatuhnout.
05.
Na vychladlé cupcakes za pomoci cukrářského pytlíku a zdobící špičky naneste krém. Dozdobte sekanými lískovými oříšky.
Osvědčenou kombinaci kakaa a kávy si vychutnáte i v dalším snadném dezertu, klasickém tiramisu. Nebo si s přípravou trochu vyhrajte a upečte si rovnou tiramisu dort!