Článek
Postup
01.
Máslo s čokoládou rozpusťte – v mikrovlnce, ve vodní lázni nebo velmi opatrným zahříváním. Nejdřív rozpusťte máslo, pak přidejte nalámanou čokoládu a za častého míchání ji nechte zcela roztát.
02.
Troubu zapněte na 180 °C a pekáč či formu vymažte tukem a vysypejte moukou. Na těsto promíchejte mouku s kakaem, špetkou soli a mletým hřebíčkem – ten moučníku dodá zajímavou vůni a šmrnc.
03.
Připravte si hrušky: podle potřeby oškrábejte slupku, zbavte je jádřince a buď nakrájejte na kousky, nebo připravte vějířky, jako vidíte na fotce.
04.
Do další mísy rozklepněte vejce a začněte šlehat. Když začnou být zpěněná, přisypejte cukr a vyšlehejte do pěny.
05.
K vyšlehaným vejcím vmíchejte čokoládovou i moučnou směs. Do připravené formy nalijte hotové těsto, zamáčkněte do něj kousky hrušek a vložte do trouby.
06.
Pečte asi 30 minut, dokud těsto hezky nevyběhne. Pamatujte, že těsto je hodně těžké a mastné, takže i po upečení zůstane zejména v okolí hrušek trochu mokřejší.
Také milujete moučníky z hruškami? Vřele doporučujeme třeba tenhle hruškový medový chlebík nebo hruškové trifle s vanilkovým krémem a perníčky. Nebo podlehnete spíš hruškovému koláči se skořicovým krémem?