Článek
Postup
01.
Čokoládu můžete jednoduše rozpustit ve vodní lázni a naplnit jí formičky na lízátka či pralinky a nechat ztuhnout. Pokud chcete, aby výsledek byl krásně čokoládově lesklý a neměl šedivý nádech, je potřeba čokoládu temperovat.
02.
Temperovaná čokoláda není složitější, jen potřebujete kuchyňský teploměr. Čokoládu ve vodní lázni rozpusťte a ohřejte na teplotu 46 stupňů Celsia. Pak misku položte do studené vody a za stálého míchání ji nechte zchladnout na asi 27 stupňů Celsia. Nakonec ji opět zahřejte, tentokrát na 32 stupňů Celsia. Teď už můžete formičky naplnit a těšit se na výsledek! Díky správnému zahřívání a chlazení totiž v čokoládě dojde k chemickým procesům, kdy vzniknou pevné krystalky kakaového másla, a čokoláda pak rychleji tuhne i lépe vypadá.
Také vyrábíte domácí lízátka?