Článek
Chrupky, srdcovky, černé třešně. Je úplně jedno, které z nich máte. Stejně jako to, jestli jste je trhali sousedovi přes plot, nebo jste po stromech lezli v aleji za městem. Jejich jedinečná chuť a vůně ohlašují začátek prázdnin naprosto neomylně. Tak s chutí do pečení!
Čokoládový koláč s třešněmi
Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 175 g hladké mouky, 140 g krupicového cukru, 1 lžičku prášku do pečiva, 2 vrchovaté lžíce kakaa, 1 zralý banán, 3 vejce, 140 g rozpuštěného másla, 4 hrsti čerstvých třešní, asi 3 lžíce mléka, 250 ml smetany ke šlehání, 1 lžíci moučkového cukru, 100 g krémového sýra (cream cheese)
Postup: Troubu zapněte na 160 °C. Koláčovou formu vyložte pečicím papírem (případně vymažte kouskem másla). Mouku prosejte s cukrem, práškem do pečiva a kakaem. Banán nakrájejte na kousky a rozmačkejte vidličkou na kaši. Do mouky přidejte prošlehaná vejce a rozpuštěné máslo. 2 hrsti třešní vypeckujte a pokrájejte na poloviny. Vmíchejte do těsta spolu s banánem. Podle potřeby přidejte i pár lžic mléka, aby těsto nebylo moc husté. Banán těsto zvláční a dá ještě víc vyniknout čokoládové chuti. Nalijte do formy a uhlaďte. Pečte asi 30 minut. Hotový koláč nechte zchladnout.
Smetanu vyšlehejte se lžící moučkového cukru dotuha. Vmíchejte cream cheese. Vypouklý střed koláče seřízněte dorovna, „pokličku“ si zatím schovejte. Koláč potřete šlehačkovým krémem a ozdobte omytými třešněmi. Pokličku rozdrobte a drobky použijte na dozdobení. Můžete podávat. Dobrou chuť.
Ochutnejte i další dezerty s třešněmi
Až skončí sezona třešní, začne ta malinová. Takže nezoufejte – tenhle koláč bude dokonalý i s malinami!