Článek
Postup
01.
Propláchnutou čočku zalijte vodou, přidejte malou lžičku soli, bobkové listy a případně další bylinky (skvělá je saturejka či tymián, fungují proti nadýmání a luštěninu zároveň ochutí) a pod pokličkou povařte doměkka. Pro kratší dobu varu čočku předem aspoň na dvě hodiny namočte.
02.
Jednu velkou nebo dvě menší cibule pokrájejte na proužky a nechte zesklovatět na troše oleje. Přidejte natrhaný kadeřávek zbavený řapíku, nasekaný česnek a trochu soli a ještě asi 5 minut restujte, až kadeřávek změkne. Stejně dobře funguje špenát nebo rukola, těm navíc na spaření stačí jen několik vteřin.
03.
Hořčici prošlehejte s citronovou šťávou, medem, špetkou soli a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře.
04.
Čočku sceďte a smíchejte se zeleninovou směsí, dresinkem a natrhaným masem z vařeného uzeného kolene.
Tip
Pokud vám nezbylo maso z vaření kolene, použijte jakékoli jiné uzené, které ještě trochu opečte na pánvi. Salát je chutný i s vařeným vajíčkem.
Z černé čočky beluga uvaříte i sytý salát s grilovaným sýrem a sezamovou omáčkou.