Hlavní obsah
3,6
(78)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Sytý salát ze sezonních surovin přiostřete trochou křenu v zálivce – jeho chuť ladí s řepu i čočkou a navíc ochrání před nemocemi.

10 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 120 g zelené čočky
  • 1 list bobkového listu
  • 1 stroužek česneku
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 ks červené řepy
  • 4 hrsti čerstvé rukoly
  • 1 ks červené cibule
  • 150 g sýru feta
  • 4 lžíce slunečnicových semínek
  • 4 lžíce listové petržele
Zálivka
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička křenu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

01.

Přeberte čočku, na sítu ji propláchněte a dejte do hrnce s dostatečným množstvím vody. Přidejte bobkový list, tymián a oloupaný stroužek česneku. Přiveďte k varu a uvařte tak, aby byla měkká, ale nerozpadávala se – trvá to přibližně 35 minut. Sceďte, odstraňte bobkový list a česnek a nechte zchladnout.

02.

Na zálivku prošlehejte všechny ingredience metličkou, až vznikne světlá emulze – přidejte tolik křenu, soli a citronové šťávy, aby byla opravdu silná, v salátu se její chuť naředí.

03.

K uvařené čočce přidejte červenou cibuli nakrájenou nadrobno – použijte jednu menší nebo polovinu větší cibule a jemně nasekanou petrželovou nať. Řepu nakrájejte na kostičky a také přidejte do salátu. Vlijte větší část zálivky a salát zlehka, ale pořádně promíchejte.

04.

Na salátovou mísu rozložte omyté a osušené lístky rukoly, na ně rozložte čočkovou směs a nakrájený sýr. Posypte slunečnicovými semínky, zakápněte zbytkem zálivky, nechte rozležet a podávejte s pečivem jako zdravou večeři.

Tip: Předvařená řepa ušetří čas, ale chuťově bohatší bude salát, když si řepu upečete v troubě s kapkou slunečnicového oleje sami.

Čočka je výborný zdroj železa a pomáhá s hubnutím i proti mrtvici. Co zkusit ještě bleskovou dietní čočku (3 ingredience, 3 minuty) a samozřejmě taky nejlepší novoroční čočku?

Související témata:

Načítám