Článek
01.
Přeberte čočku, na sítu ji propláchněte a dejte do hrnce s dostatečným množstvím vody. Přidejte bobkový list, tymián a oloupaný stroužek česneku. Přiveďte k varu a uvařte tak, aby byla měkká, ale nerozpadávala se – trvá to přibližně 35 minut. Sceďte, odstraňte bobkový list a česnek a nechte zchladnout.
02.
Na zálivku prošlehejte všechny ingredience metličkou, až vznikne světlá emulze – přidejte tolik křenu, soli a citronové šťávy, aby byla opravdu silná, v salátu se její chuť naředí.
03.
K uvařené čočce přidejte červenou cibuli nakrájenou nadrobno – použijte jednu menší nebo polovinu větší cibule a jemně nasekanou petrželovou nať. Řepu nakrájejte na kostičky a také přidejte do salátu. Vlijte větší část zálivky a salát zlehka, ale pořádně promíchejte.
04.
Na salátovou mísu rozložte omyté a osušené lístky rukoly, na ně rozložte čočkovou směs a nakrájený sýr. Posypte slunečnicovými semínky, zakápněte zbytkem zálivky, nechte rozležet a podávejte s pečivem jako zdravou večeři.
Tip: Předvařená řepa ušetří čas, ale chuťově bohatší bude salát, když si řepu upečete v troubě s kapkou slunečnicového oleje sami.
Čočka je výborný zdroj železa a pomáhá s hubnutím i proti mrtvici. Co zkusit ještě bleskovou dietní čočku (3 ingredience, 3 minuty) a samozřejmě taky nejlepší novoroční čočku?