Článek
Postup
01.
Rajčata nařízněte, spařte vroucí vodou, oloupejte, zbavte tuhého středu a nakrájejte na kousky. (Jak oloupat rajčata v mikrovlnce bez horké vody?) Očištěné papriky nakrájejte na proužky, cibuli a klobásu na kolečka.
02.
V hluboké pánvi na oleji opečte cibuli dozlatova. Pak ji zasypte mletou paprikou a nechte provonět. Pro intenzivnější chuť můžete použít papriku uzenou. Přidejte propláchnutou čočku a přilijte asi 400 ml vody.
03.
Směs přiveďte k varu, přidejte kurkumu, nakrájené papriky, rajčata a klobásu. Duste na mírném ohni pod pokličkou, dokud čočka nezměkne. Trvá to přibližně 15 minut. Podle potřeby můžete podlít lečo ještě trochou vody. Hotový pokrm podle chuti osolte a opepřete.
04.
Lečo rozdělte do misek, posypte nasekanou petrželkou a podávejte s pečivem s propečenou kůrkou.
Máte rádi luštěniny? Zkuste maďarské lečo s fazolemi. Vynikající je i pikantní šakšuka: blízkovýchodní jídlo hodně podobné našemu leču. Z rajčat, brambor a slaniny zase vyrobíte jednoduché a levné szegedinské brambory.