Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Že nemáte rádi čočku na kyselo? A kdo říká, že je to jediná možná úprava téhle skvělé luštěniny? Už jste zkoušeli čočkovou polévku s dýní a kokosovou smetanou?

15 min.
Příprava
1 hod., 25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 kousek čerstvého zázvoru
  • 1 svitek skořice
  • 2 hlavičky hřebíčku
  • 1/2 ks sušené chilli papričky
  • 1 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 řapíky řapíkatého celeru
  • 250 g hnědé čočky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 400 g dýně
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 konzerva kokosové smetany
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej, vložte zázvor, skořici, hřebíček a chilli vcelku. Nechte asi půl minuty opékat. Pak teprve přidejte cibuli, česnek a celer a opékejte společně asi 5 minut. Míchejte.

02.

Přidejte namočenou čočku, litr čerstvé vody a rajčatový koncentrát. Přiveďte k varu a vařte na středním ohni asi 1 hodinu nebo tak dlouho, dokud není čočka měkká. Na začátku se z čočky uvolní tmavá pěna (bílkovina) – můžete ji sebrat děrovanou naběračkou. Na konci varu odstraňte z polévky hřebíček a skořici.

03.

Mezitím si v jiném hrnci svařte dýni s kokosovou smetanou a muškátovým oříškem, cukrem a dvěma špetkami soli. Vařte na mírném až středním ohni (aby se smetana nepřipalovala) po dobu 20 minut, až dýně změkne a rozpadá se.

04.

Rozmixujte obsah hrnce tyčovým mixérem, případně použijte šťouchadlo na brambory a utvořte hrubší pyré. Polévku servírujte tak, že do misky vždy nandáte nejprve čočku a pak kopeček dýňového pyré. Nechte každého, ať si obsah misky promíchá a dochutí sám solí a čerstvě mletým pepřem.

Pokaždé když narazíte v obchodě na dýně tak nevíte, kterou vzít, která je na co vhodná? Podívejte se do našeho lexikonu dýní a příště už budete vědět.

Související témata:

Načítám