Článek
Postup
01.
Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej, vložte zázvor, skořici, hřebíček a chilli vcelku. Nechte asi půl minuty opékat. Pak teprve přidejte cibuli, česnek a celer a opékejte společně asi 5 minut. Míchejte.
02.
Přidejte namočenou čočku, litr čerstvé vody a rajčatový koncentrát. Přiveďte k varu a vařte na středním ohni asi 1 hodinu nebo tak dlouho, dokud není čočka měkká. Na začátku se z čočky uvolní tmavá pěna (bílkovina) – můžete ji sebrat děrovanou naběračkou. Na konci varu odstraňte z polévky hřebíček a skořici.
03.
Mezitím si v jiném hrnci svařte dýni s kokosovou smetanou a muškátovým oříškem, cukrem a dvěma špetkami soli. Vařte na mírném až středním ohni (aby se smetana nepřipalovala) po dobu 20 minut, až dýně změkne a rozpadá se.
04.
Rozmixujte obsah hrnce tyčovým mixérem, případně použijte šťouchadlo na brambory a utvořte hrubší pyré. Polévku servírujte tak, že do misky vždy nandáte nejprve čočku a pak kopeček dýňového pyré. Nechte každého, ať si obsah misky promíchá a dochutí sám solí a čerstvě mletým pepřem.
Pokaždé když narazíte v obchodě na dýně tak nevíte, kterou vzít, která je na co vhodná? Podívejte se do našeho lexikonu dýní a příště už budete vědět.