Článek
Připravte si ukázkový recept na výbornou čočkovou polévku, která plně zastoupí celý oběd nebo večeři a dokonale vás zasytí a prohřeje.
Příprava: 15 minut | Tepelná úprava: 21 minut | Obtížnost: střední |
Počet porcí: 4
Nutriční informace na 1 porci: 337 kcal | 14 g bílkovin | 47 g sacharidů | 9 g tuků
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 150 g bílé cibule (nakrájené na menší kousky)
- 3 stroužky česneku (nastrouhané najemno)
- 100 g celé loupané červené čočky v suchém stavu
- 200 g předvařené cizrny
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky sušené majoránky
- 900 ml zeleninového vývaru
- 120 g žitného chleba (nakrájeného na kostičky o tloušťce 0,5 cm)
- 75 ml sójové smetany
- 1 lžička bílého vinného octa
- ½ lžičky chilli vloček
- 1 lžíce čerstvé řeřichy
- sůl a pepř
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 200 °C. Připravte si menší plech (20 × 30 cm) a vyložte ho pečicím papírem.
Nyní si nachystejte větší hrnec a na středním plameni v něm rozpalte 1 lžíci olivového oleje. Následně do hrnce přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 2–3 minuty. Poté přidejte 2 nastrouhané stroužky česneku, červenou čočku, předvařenou cizrnu, rajčatový protlak, sušenou majoránku, sůl a pepř, vše zalijte zeleninovým vývarem, hrnec nezakrývejte a směs nechte vařit na středním plameni cca 15–18 minut do změknutí čočky.
Mezitím si upečte krutony: na vyložený plech rozprostřete kostičky chleba, posypte je 1 nastrouhaným stroužkem česneku a trochou soli, poté plech vložte do předehřáté trouby a pečte 10–12 minut při 200–210 °C.
Až se dovaří čočková směs v hrnci, vypněte ohřev a celý obsah hrnce rozmixujte dohladka ponorným mixérem (můžete použít i stolní mixér). Do výsledné směsi přilijte sójovou smetanu a vinný ocet a vše ještě jednou promixujte.
Hotovou polévku rozdělte do 4 talířů a do každé porce přidejte česnekové krutony. Nakonec každou porci polévky posypte chilli vločkami a čerstvou řeřichou a podávejte.
Kuchařka Jak jíme zdravě v zimě
Kuchařka a průvodce zdravým stravováním v jednom – taková je kuchařka Jak jíme zdravě v zimě, která obsahuje 90 jednoduchých a rychlých receptů, které přijdou k chuti zejména v zimních měsících.
Jednotlivé stránky plné zajímavého obsahu vás zábavnou formou navedou k sestavení zdravého a vyváženého jídelníčku. Kuchařka je rozdělena do 3 hlavních kapitol – Snídaně, Hlavní jídla a Kvašení a fermentace. V každé kapitole naleznete recepty, které jsou v souladu se zásadami zdravé výživy a přitom velice chutné. Na knize se podílela odbornice na výživu RNDr. Michaela Bebová alias Biochemička.
Bližší informace o knižní novince Jak jíme zdravě v zimě najdete zde. Aktuálně na kuchařku Jak jíme zdravě v zimě platí zvýhodněná akce 1+1 ZDARMA – ke každé zakoupené knize dostanete druhou zcela zdarma. Další zdravou inspiraci můžete najít na našich webových stránkách Jimezdrave.cz a v dalších tištěných knihách Jíme zdravě – zjistěte o knihách více přímo v e-shopu nakladatelství zde.