Článek
Postup
01.
Slaninu (plátky nebo kostičky) nechte při nízké teplotě vyškvařit v hrnci. Děrovanou naběračkou ji vyndejte a nechte zatím stranou.
02.
Na vypečeném tuku (pokud je ho málo, přidejte trošku sádla nebo oleje) dozlatova opečte najemno pokrájené cibule a mrkve.
03.
Přidejte nasekaný česnek a chilli dle chuti, zasypejte moukou a asi minutu opékejte, až se vše rozvoní. Za stálého míchání přilijte vývar nebo vodu a mléko. Osolte.
04.
Polévku 10 minut povařte, vmíchejte pokrájené vařené brambory nebo i kaši a vařte dalších 10 minut. Když je zelenina měkká, vše rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém.
05.
Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a podávejte s odloženou slaninou, strouhaným sýrem a čerstvou pažitkou, jarní cibulkou nebo petrželkou.
Tip
Do polévky můžete zužitkovat i zbytky pečeného masa nebo šunky, různé sýry nebo kysanou smetanu. A jestli používáte brambory syrové, jednoduše je do polévky přihoďte (pokrájené na kostičky) ve chvíli, kdy základ zaléváte vývarem. Povařte do změknutí a postupujte stejně jako s vařenými.
Máte raději krémové polévky, nebo v jídle potřebujete „něco na skus“? A pokud rádi vaříte úsporně, další tipy na recepty ze zbytků brambor (viz foto) najdete zde.