Článek
Na předsudky zapomeňte, sušit nemusí pouze vegani či vegetariáni, i u vás může být sušička v permanenci. Díky nepřebernému množství receptů a kombinací navíc nemusí jít pouze o sezonní záležitost pro sušení ovoce, hub či bylinek. Dokáže totiž třeba nahradit i jogurtovač nebo v ní připravíte oblíbenou pochoutku všech masožravců – sušené maso, jinak jerky.
Chcete zdravě uchovat potraviny? Usušte je
Sušení potravin je navíc nejzdravější způsob, jak uchovat potraviny bez konzervačních látek. Usušené ovoce a zelenina si zachovají až 85 procent vitaminů, nejvíce ubude vitaminu C. V plodech zůstane i hodně vlákniny, která podpoří peristaltiku střev a sníží riziko rakoviny tlustého střeva.
Dříve bylo sušení nezbytnou součástí každodenního života. V současnosti ji však oblíbené metody uchování potravin, jako je chlazení, mrazení či konzervování, téměř vytlačily z povědomí. Dnes se vrací právě díky moderním domácím sušičkám.
Jdeme sušit
Chipsy z červené řepy a celeru
Potřebujete: 4 středně velké červené řepy, ½ menšího celeru, 50 ml vody, 50 ml jablečného octa, lžíci olivového oleje, sůl, koření dle chuti, například papriku, pepř, sušený česnek
Postup: Očištěnou zeleninu oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Vodu, ocet a olej smíchejte a do této směsi přidejte zeleninu. Po 15 minutách marinování zeleninu rozložte do sušičky. Lehce osolte a posypte kořením. Dejte sušit, délka sušení závisí na konkrétní sušičce, teplotě sušení a síle plátků. Proto v průběhu procesu sušení kontrolujte.
Rajčatové placky na svačinu i na cesty
Potřebujete: 6 menších rajčat a 4 rajčata bez semínek nakrájená na kostičky, 2 strouhané mrkve, 100 g mletého lněného semínka, 100 g mleté slunečnice, 3 lžíce olivového oleje, 200 g vody, 1–2 lžičky soli, koření jako například bazalka či oregano
Postup: Lněná semínka dejte do vody a nechte nabobtnat. Ostatní suroviny – kromě mrkve a kostiček rajčat – rozmixujte. Přidejte lněné semínko a ještě chvíli mixujte. Nyní přidejte mrkev a zbylá rajčata. Vytvořte placičky a sušte v sušičce do 42 stupňů Celsia. Doba sušení je 12–24 hodin. Záleží na tom, jak moc je těsto mokré a jak moc chcete mít placky vysušené. Podávejte jen tak nebo s nějakým dipem či pomazánkou.
Domácí jogurt
Potřebujete: 1 litr čerstvého mléka, 2–3 lžíce neslazeného jogurtu s živou kulturou (případně sušenou jogurtovou kulturu, která se dá koupit v prodejnách zdravé výživy)
Postup: Mléko zahřejte na 82 °C. Teplotu měřte teploměrem. Poté ochlaďte na 37 °C. Důkladně je smíchejte s jogurtem. Nalejte do jogurtových kelímků a postavte je na jeden z hlubších táců sušičky. Teplotu nastavte na 43 °C a čas na tři až čtyři hodiny. Jakmile směs ztuhne, ihned ji ochlaďte. V ledničce pak vydrží celý týden.
Sušená pochoutka pro milovníky masa
Potřebujete: 1 kg hovězího masa, 7 lžic worcesteru, drcený česnek, 2–3 lžičky soli, lžičku mletého pepře
Postup: Libové maso zcela zbavte blan a šlach. Nakrájejte na proužky – můžete po i proti vláknu. Tloušťka by měla být 4–6 mm, šířka asi 3 cm a délka záleží na vás. Ze zbývajících surovin udělejte marinádu a maso do ní přes noc naložte. Ráno osušte papírovou utěrkou a dejte do sušičky, teplota by neměla být víc než 60 °C, sušte 6–8 hodin. Skladujte v lednici. Pokud nesníte, vydrží až tři týdny.
Tipy: Maso se lépe krájí, pokud je vytažené z mrazáku a není ještě zcela rozmrzlé, ale pouze „povolené“. Pokud chcete mít jistotu ze zdravotního hlediska, dejte maso před sušením v sušičce předsušit do trouby na rošt na 80 °C na půl hodiny.
Pokud sušené maso či zeleninové chipsy pěkně zabalíte, můžete jimi jako jedlými dárky i někoho podarovat. Tak dobrou chuť a sušení zdar!