Hlavní obsah

Co všechno dokáže alobal? Umyje nádobí nebo nabrousí nůžky!

Foto: Profimedia

Používáte zatím alobal jen na vaření a pečení? Chyba!Foto: Profimedia

Alobal není skvělý jen jako fólie, kterou můžete něco překrýt nebo do ní zabalit potraviny. Hodí se i při mnoha dalších činnostech v domácnosti. Podívejte se na pár příkladů jeho využití.

Článek

Jestli jste zvyklí používat alobal spíš jen občas a máte doma poslední kousek, asi byste si ho měli napsat na nákupní seznam. Ukážeme vám totiž, že po něm lze sáhnout i v mnoha případech, kdy byste se zrovna jeho pomoci nedovolávali.

Vyčistí gril

Foto: archiv redakce

Mastné a připečené zbytky na roštu grilu stačí vydrhnout kusem zmačkaného alobalu – budou pryč, aniž byste se nadřeli nebo museli používat chemiiFoto: archiv redakce

Na odolné nečistoty na nádobí

Foto: archiv redakce

Vypadá po posledním pečení vaše forma podobně? Nebojte se, i s takovou si alobal poradí – použijte ho jen s vodou a přejíždějte jím po nádobě stejně, jako kdyby to byla houbička. Alobal zvládne i připečené kastrolyFoto: archiv redakce

Pomůže při sušení prádla

Foto: archiv redakce

Vytáhnete vždy ze sušičky pár věcí, které pak elektrizují a lepí se vám na tělo? Už se to nestane, pokud k prádlu do sušičky hodíte kouli z alobaluFoto: archiv redakce

Udrží banány déle čerstvé

Foto: archiv redakce

Až příště koupíte trs banánů, zabalte jejich stopky do alobalu. Díky tomu vydrží déle čerstvéFoto: archiv redakce

Odstraní rez

Foto: archiv redakce

Občas se stane, že příbory v myčce ztratí lesk, nebo dokonce začnou rezavět. Pak je vyleštěte kouskem alobalu, budou jako nové. Alobal pomůže odstranit rez i z dalších materiálůFoto: archiv redakce

Kam s olejem

Foto: archiv redakce

Kam s olejem, na kterém jste právě dosmažili hromadu řízků? Zvlášť, když byste rádi omyli pánev? Udělejte si mističku z alobalu, klidně i použitého, a nechejte olej vystydnout v ní, pak se s ním bude lépe manipulovatFoto: archiv redakce

Žádné připečené kraje

Foto: archiv redakce

Stává se vám, že jsou okraje koláče o hodně tmavší než zbytek? Zabráníte tomu vrstvou alobalu, kterou dáte kolem formy, a která bude okraje ochraňovatFoto: archiv redakce

Nabrousí nůžky

Foto: archiv redakce

Pokud potřebujete rychle nabrousit nůžky, stříhejte jimi alobal, právě tak je nabrousíte a nemusíte se zdržovat ostřením. Samozřejmě, že to je první pomoc, po které by mělo následovat pořádné nabroušeníFoto: archiv redakce

Zaskočí za trychtýř

Foto: archiv redakce

Potřebujete nalít vroucí vodu do láhve a nemáte po ruce trychtýř? Stačí kousek alobalu, který stočíte do kornoutu, a je to. Výhodou je, že snese i velmi vysokou teplotuFoto: archiv redakce

Máte pro alobal ještě další využití, které jsme neuvedli? Napište nám o něm!

Související témata:

Načítám