Článek
Připravit si zdravou fitness snídani je celkem jednoduché, oběd také ještě nějak zvládnete, ale co k večeři?!
Poslední jídlo dne by mělo být lehčí než oběd, přesto však výživově bohaté. Zvláště v případě, že u vás večeře následuje hned po cvičení, je třeba, aby byla skutečně kvalitní.
Tři fitness trenérky, které se podílely na kuchařce Z fitka do kuchyně 1 aneb Co jíst nejen po cvičení a nepřibrat, se s námi podělily o své oblíbené receptové tipy. Na čem si večer nejraději smlsnou?
Kuřecí prsa s vitaminovou bombou od Ley Vršecké
Na 2 porce potřebujete: ½ žluté, červené a zelené papriky, 2 rajčata, ½ cukety, 2 jarní cibulky, ½ cibule, 200 g kuřecích prsou, pepř, mořskou sůl, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 4 lžíce balsamica, šťávu z 1 pomeranče, 1 lžičku hořčice, 1 lžičku třtinového cukru
Postup: Omyté papriky nakrájejte na nudle, rajčata na osminky, oloupanou cuketu na malé kostky, cibuli na proužky a jarní cibulku na kolečka. Zeleninu smíchejte v míse a dejte na chvíli vychladit do ledničky.
Mezitím připravíte dresink a prsa. Ta opláchněte, naklepejte, osolte, opepřete a orestujte na lžíci oleje. Na dresink prolisujete česnek, který polejte lžičkou oleje, balsamicem a pomerančovou šťávou. Přidejte hořčici, sůl, pepř a cukr.
Vychlazený zeleninový salát polejte dresinkem a podávejte s restovanými prsy.
Kalorické hodnoty na 1 porci: 355 kcal/1494 kJ
Tuňákový salát s kuskusem od Denisy Lipovské
Denisa je mistryně Evropy v bikini fitness 2014, osobní trenérka a výživová specialistka
Na 3 porce potřebujete: 250 g celozrnného kuskusu, 1 středně velkou okurku, 10 cherry rajčátek, 3 lžíce olivového oleje, šťávu z ½ citronu, mořskou sůl, pepř, špetku kajenského pepře, 1 konzervu kukuřice, 1 konzervu tuňáka ve vlastní šťávě, hrst čerstvé máty, 100 g feta sýra
Postup: Kuskus připravte podle návodu na obalu. Okurku a cherry rajčata nakrájejte na drobné kousky. Zálivku připravte tak, že do olivového oleje přidejte citronovou šťávu, sůl, pepř a kajenský pepř.
Do hotového vychladlého kuskusu přidejte zálivku, zeleninu, kukuřici a tuňáka. Všechno promíchejte, dochuťte čerstvou mátou a posypejte feta sýrem.
Kalorické hodnoty na 1 porci:422 kcal/1775 kJ
Zapékaná vajíčka od Janky Earl
Na 4 porce potřebujete: 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 1 lžičku olivového oleje, 1 konzervu rajčat, 1 lžičku červené papriky, 1 lžičku mletého kmínu, mořskou sůl, pepř, bazalku, 240 g uvařených fazolí, 4 vejce, 160 g mozzarelly
Postup: Troubu předehřejte na 200 °C a připravte si malou zapékací mísu. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Restujte asi jednu minutu, pak přidejte rajčata, papriku, kmín, sůl, pepř a bazalku. Snižte teplotu a směs restujte asi 5 minut. Pak přidejte fazole a pokračujte další tři minuty.
Rajčatovou směs nalejte do zapékací mísy a udělejte v ní 4 otvory. Rozbijte vejce a každé umístěte do jednoho z otvorů. Nastrouhejte mozzarellu a posypte po vrchu. Směs dejte do trouby a pečete 15 až 20 minut. Vytáhněte z trouby a můžete rovnou podávat (zbylé porce si můžete v ledničce schovat na později).
Kalorické hodnoty na 1 porci: 337 kcal/1416 kJ
Co si k večeři nejraději dáváte vy?