Hlavní obsah
3,2
(160)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Když vám z pečení nebo vaření zbudou bílky, upečte z nich nadýchanou bílkovou bábovku. Je bez vážení a pokaždé ji můžete ochutit jinak – jednou citronem, podruhé mákem nebo třeba čokoládou. A nikdy se nepřejí!

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Těsto (bílků stačí i méně)
  • 8 ks bílku
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1 špetka mleté vanilky
  • 1,5 hrnku špaldová mouka
  • 1/2 kostky másla
  • 2 ks citronu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
Dle chuti
  • rozinky namočené v rumu
  • 1/2 tabulky hořké čokolády
  • 2 lžíce máku
Článek

Postup

01.

Máslo (125 g) utřete s cukrem a vanilkou (extraktem, zrníčkem či cukrem) do pěny. Vmíchejte šťávu a kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká) ze dvou citronů pro svěží těsto, pro sladší variantu dejte citron jen jeden.

02.

Bílků 4 až 6, prostě kolik vám zbylo, jen pak bude třeba těsto trochu zředit kapkou mléka, podmáslí či jogurtu. Z bílků a špetky soli každopádně ušlehejte tuhý sníh.

03.

Do másla zapracujte prosátou mouku a kypřicí prášek a na závěr opatrně i bílkový sníh. Dle chuti přidejte rumové rozinky, dvě lžíce máku nebo třeba nasekanou čokoládu a ořechy.

04.

Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte při 180 °C asi 45 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

Co děláte se zbylými bílky vy? Pečete makronkypusinky a laskonky , nebo je používáte spíše na slano k potírání domácích housek a obalování řízků?

Související témata:

Načítám