Článek
Postup
01.
Máslo (125 g) utřete s cukrem a vanilkou (extraktem, zrníčkem či cukrem) do pěny. Vmíchejte šťávu a kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká) ze dvou citronů pro svěží těsto, pro sladší variantu dejte citron jen jeden.
02.
Bílků 4 až 6, prostě kolik vám zbylo, jen pak bude třeba těsto trochu zředit kapkou mléka, podmáslí či jogurtu. Z bílků a špetky soli každopádně ušlehejte tuhý sníh.
03.
Do másla zapracujte prosátou mouku a kypřicí prášek a na závěr opatrně i bílkový sníh. Dle chuti přidejte rumové rozinky, dvě lžíce máku nebo třeba nasekanou čokoládu a ořechy.
04.
Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte při 180 °C asi 45 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.
Co děláte se zbylými bílky vy? Pečete makronky, pusinky a laskonky , nebo je používáte spíše na slano k potírání domácích housek a obalování řízků?