Hlavní obsah

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst kešú každý den?

Foto: gowithstock, Shutterstock.com

Foto: gowithstock, Shutterstock.com

Ořechy jsou zdraví prospěšné, to už je známá věc. Víte ale, že pravidelnou konzumací kešú můžete předcházet celé řadě nepříjemných zdravotních komplikací, jako jsou kardiovaskulární problémy, špatný zrak nebo psychické nemoci?

Článek

Na únavu, arytmie, trávení i krásnou pleť. Pokud budete jíst pár kešú oříšků každý den, významně tím posílíte svou obranyschopnost a vaše tělo vám poděkuje. Omládnete a budete v dobré fyzické i psychické kondici.

1. Silný antioxidant

Nejen citrusy jsou vhodné při chřipce a nachlazení. Také plody ledvinovníku západního – kešú ořechy – obsahují velké množství vitaminů, především ze skupiny B a C. A právě „céčko“ je, jak známo, jeden z nejsilnějších antioxidantů  vůbec. Díky tomu kešu podporují obranyschopnost organismu a ničí volné radikály, které se ukládají v těle a způsobují řadu nemocí. Vitamin C úspěšně zahání únavu, záněty, bojuje proti lámání vlasů i kazivosti zubů.

2. Přírodní antidepresivum

Kešú ořechy jsou ale ideální nejen na fyzické nemoci, ale i na ty psychické. Nedostatek vitaminů ze skupiny B se někdy spojuje se vznikem deprese. Malý příjem thiaminu neboli vitaminu B1 může vést k úzkostem, pocitům strachu a podrážděnosti. Nedostatek vitaminu B2 čili riboflavinu, se podle některých studií spojuje také s psychózami. Málo vitaminu B12 může za potíže s pamětí, vyčerpání a zpomalení psychomotoriky. Tomu všemu předejdete, budete-li si dopřávat alespoň pár kešú oříšků každý den.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Kešú působí pozitivně na psychiku, tělo i vzhledFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

3. Posilovač srdce i mozku

Tyto zdravé plody obsahují také nesmírně důležité omega-3 mastné kyseliny. Ty zajišťují dobrý stav kardiovaskulárního systému, mozku a jsou důležité pro lidský metabolismus. Tyto kyseliny mají protizánětlivé účinky, regulují hladinu cukru v krvi a příznivě působí na kvalitu tepen. (Víte, jak poznat problémy se srdcem?) Omega-3 jsou zároveň stavebními kameny mozku, nervového a endokrinního systému a podílejí se na výstavbě buněčných membrán. Naše tělo si je však nedokáže vytvořit samo, a proto je třeba dbát na jejich dostatečný přísun pomocí jídla – třeba v několika oříšcích kešú každý den.

4. Čistička krve

Kešú ořechy obsahují také taniny neboli třísloviny, které vyvolávají stahy svalů a vlásečnic, čímž brání všemožným škodlivinám, aby pronikaly do krve. (Které další potraviny umí čistit krev?) Jsou tedy nesmírně užitečné pro zmírnění krvácení a chrání před nemocemi srdce. Obsahují železo a měď, které se podílejí na zdravé krvi.

Foto: Julio Ricco, Shutterstock.com

Kešú oříšky jsou bezesporu velmi zdravé, vybírejte však nesolenou variantu. Hrst denně dokáže divyFoto: Julio Ricco, Shutterstock.com

5. Zabiják vrásek

Díky mědi a řadě antioxidantů se konzumace kešú ořechů pozitivně odrazí i na vašem vzhledu. Antioxidanty zpomalují stárnutí a měď podporuje vznik kolagenu, který zodpovídá za pružnou pokožku bez vrásek. Díky kešú ořechům a oleji v něm obsaženém bude vaše pleť přirozeně vláčná a pružná. (Jak na pleť, když je vám 60+?)

6. Alternativa brýlí

Kešú ořechy jsou bohaté také na lutein a zeaxantin. Oba tyto karotenoidy jsou zásadní pro zdravé oči. Lutein chrání oko i zrak před možným poškozením způsobeným ultrafialovým slunečním světlem a modrým digitálním světlem. Zeaxantin poskytuje pigmentaci v očích a spolu s luteinem působí jako oční filtr před negativními vnějšími vlivy. (Nejlepší potraviny pro dobrý zrak!)

Důvodů, proč si dopřát alespoň hrstku těchto oříšků denně, je skutečně dost. Pozor však na možné alergie a také na slanou variantu. Solené kešú ořechy obsahují soli tolik, že by vašemu tělu jejich pravidelná konzumace spíš uškodila. Víte, jak poznat, že jíte moc soli?

Načítám