Hlavní obsah
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Také vždycky na jaře v nadšení zasejete řeřichu, a po třetím chlebu s máslem už nevíte, co s ní? Uvařte z ní polévku! Samotnou řeřichu tedy nevařte, abyste nepřišli o cenné vitaminy, ale když ji přidáte do naší oblíbené krémové bramboračky, získáte prima říznou jarní polévku.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 lžíce másla
    7
  • 1 ks pórku
  • 500 g brambor
  • 750 ml zeleninového bujónu
    9
  • 250 ml plnotučného mléka
    7
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 vaničky řeřichy
  • 4 lžíce zakysané smetany
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Na kolečka pokrájený pórek orestujte na másle. Během smažení ho osolte.

02.

Přidejte na kostičky pokrájené brambory, zalijte vývarem a vodou a povařte asi 15 minut dle velikosti brambor do změknutí.

03.

Přidejte řeřichu (nejlepší je samozřejmě ji vypěstovat doma, trvá to jen pár dnů) odpovídající asi dvěma kupovaným vaničkám a polévku tyčovým mixérem rozmixujte. Už nevařte. Podle chuti dosolte a ochuťte čerstvě mletým pepřem.

04.

Zjemněte kysanou smetanou (já dala lžíci do každého talíře), dozdobte další řeřichou či pórkem a podávejte.

Tip: Pro ještě zelenější polévku přidejte k pórku řapíkatý celer nebo před koncem vaření hrst čerstvého či mrazeného hrášku. Když přidáte i ztracené vejce, máte syté a kompletní jídlo.

Když jsme u bylinek, už máte vyrobené pesto z medvědího česneku?

Načítám