Hlavní obsah

Co s květákem? Uvařte si krémovou polévku s křupavou slaninkou!

Foto: Marcel Rozhoň

Jemná, krémová polévka dostane díky slanině šmrnc!Foto: Marcel Rozhoň

Aktualizováno

Krémová květáková polévka provoněná tymiánem, zjemněná smetanou a dozdobená dokřupava opečenou slaninou… je třeba ještě dalších slov? Prostě lahůdka!

Článek

Květák nenechává nikoho lhostejným. Buď ho milujete, nebo nenávidíte. A mnohem lepší je najít si k němu vztah. Je totiž velkou zásobárnou vitaminu C a draslíku a skvěle se hodí do jídelníčku, když se rozhodnete shazovat kila. Přestože vás pořádně zasytí, neobsahuje skoro žádné kalorie.

Květákový krém se slaninou

Na 4 porce budete potřebovat: 1 květák, 1 lžíci másla, 2 stroužky česneku, 800 ml zeleninového vývaru, 1 cibuli, 1 lžičku nasekaného tymiánu, špetku muškátového oříšku, sůl, pepř, 100 ml smetany (30 %), 1 vejce, ½ lžičky drceného kmínu, 100 g krájené anglické slaniny

Postup: Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte ji na másle. Přidejte kmín, promíchejte a zalejte vývarem. Pak dejte do polévky na růžičky rozebraný a opláchnutý květák. Vařte na mírném plameni, dokud květák není měkký. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému. Přiveďte ji opět k varu a přidejte do ní prolisované stroužky česneku, tymián a muškátový oříšek. Nakonec přes vidličku nalejte do polévky smetanu s rozšlehaným vejcem. Polévku promíchejte a stáhněte z ohně. Podle potřeby ji ještě osolte, opepřete a podávejte s plátky dokřupava opečené slaniny. Polévku lze dozdobit pokrájeným květákovým listem.

Tip: Slaninu můžete v polévce nahradit česnekovými krutony.

Polévka je grunt, to je známá pravda. Připravte si poctivé, které vás zasytí i zahřejí. Zkuste tři varianty polévek, ve kterých stojí lžíce, nebo máte raději exotiku v podobě kachní polévky?

Načítám