Hlavní obsah

Co (ne)jíst, abyste přežili vedra?

Foto: Shift Drive, Shutterstock.com

Foto: Shift Drive, Shutterstock.com

Zatímco před mrazy vás ochrání teplý kabát, když venku panují vedra, musíte se spíš spolehnout na termoregulaci vašeho těla. Jídlo a zejména pití má v horkých dnech důležitou úlohu. Ovšem kromě toho, že vás může dobře zchladit, hrozí i opačný efekt.

Článek

Jakmile stupnice na teploměru začne koketovat s číslicí třicet a ještě větší, snaha své tělo rozličnými způsoby ochladit se stane vaší dennodenní misí. Správně nastavený jídelníček a pitný režim vám s útrapami způsobenými horkem mohou výrazně pomoci, ale i naopak.

Co jíst, když horkem nevidíte?

  • Čerstvé ovoce a zelenina - mezi nejlepší potraviny do veder nepochybně patří ovoce a zelenina, a to zejména proto, že mají vysoký podíl vody. Díky tomu organismus tolik nezatěžují a podporují jeho hydrataci
  • Zeleninové polévky - namísto vývaru s masovými knedlíčky, dejte přednost lehkým zeleninovým polévkám. Vsadit můžete také na studené polévky jako třeba okurková nebo španělské gaspacho
  • Výrobky z kravského mléka - zakysané výrobky, bílé jogurty, tvarohové sýry či mléko patří mezi ochlazující potraviny. Naproti tomu hojně doporučované kozí výrobky zahřívají, proto do veder moc vhodné nejsou
  • Ryby, mořské plody, telecí maso, tofu - žádné maso sice nepatří mezi vyloženě ochlazující potraviny, nicméně libové telecí, ryby či mořské plody si i ve vedrech můžete bez problému dát. Jako alternativa je vcelku vhodné tofu, které k ochlazení přispívá
  • Bulgur, polenta či těstoviny - do veder jsou obecně vcelku vhodné různé pokrmy středomořské kuchyně. Snadné na trávení jsou těstoviny, kuskus nebo třeba bulgur a kukuřičná polenta
Foto: Karpenkov Denis, Shutterstock.com

Zeleninové polévky mají málo kalorií, zasytí a v létě vás i zchladíFoto: Karpenkov Denis, Shutterstock.com

Jakému jídlu se ve vedru vyhnout?

  • Hutné omáčky - na svíčkovou, koprovku a další hutné omáčky, které má česká kuchyně v oblibě, si počkejte na zimu. Organismus na jejich trávení vydává až příliš mnoho energie, tedy zahřívá ho
  • Těžké maso - maso tělo dlouho tráví, proto jeho příjem ve vedrech minimalizujte. Ideálně se úplně vyhněte konzumaci těžkého vepřového a hovězího
  • Kořeněná jídla - ačkoli chilli papričky samy o sobě chladí, výrazně kořeněná jídla vhodná nejsou, raději je proto minimalizujte
  • Smažená jídla - i když smažák nebo hranolky u vody mohou jednoho zlákat, smažená jídla opět velmi zatěžují tělo, navíc nezřídka obsahují i mnoho soli, která vás zbytečně zavodní
  • Zmrzlina - tématem sama o sobě je zmrzlina, protože kdy jindy ji jíst než v létě?! Panují-li venku opravdová horka, dejte ale raději přednost sorbetům. Tučné smetanové zmrzliny typu karamelová, vanilková a podobně opět v závěru organismus spíše zatíží, tím pádem ho také budou zahřívat
Foto: Mateusz Gzik, Shutterstock.com

Smažák s hranolkami jsou sice pochoutka, ale bude vám po nich těžko a vedloFoto: Mateusz Gzik, Shutterstock.com

Kolik a co v létě pít

Ve vedrech byste měli obzvlášť dbát na pitný režim. K dehydrataci se totiž propracujete vcelku snadno a rychle. Krom toho, že byste měli vypít minimálně 30 ml tekutin na kilo své váhy (u 60kilové ženy je tak minimum 1, 8 litru), je třeba dodržovat i pravidelnost. Raději pijte v menších dávkách, ale častěji. Ideálními nápoji jsou čistá voda, minerálka, vlažné bylinné čaje a samozřejmě i domácí ochucená voda, například s citronem a mátou (nebezpečné bylinky, na tyhle si dejte pozor!). Ačkoli nejčastěji saháte po sklenici vody s ledem, dejte přednost vlažným nápojům. Po požití ledového pití totiž tělo začne vynakládat energii na to, aby tekutinu ohřálo.

Pokud se v horkých dnech věnujete sportu nebo se přirozeně hodně potíte, budete potřebovat doplnit minerální látky, které se s potem vyplavují. Jednoduchým způsobem, jak je rychle doplnit, je pití iontových nápojů. Seženete je ve formě prášku nebo tekutého koncentrátu, který rozmícháte v čisté vodě.

Vinný střik raději než víno

Jaké pití naopak omezit? Sladké limonády, které žízeň na dlouho nezaženou a nadopují vás kalorickým cukrem. Pokuste se také snížit počet vypitých šálků kávy, jeden až dva jsou v pořádku, větší množství přispívá k dehydrataci. Ideálně vůbec nepijte tvrdý alkohol. Pivo v horkém dni určitě bodne, přesto držte jeho konzumaci na uzdě, ve větším množství produkuje teplo. Co se vína týká, bílé, zejména suché, je v létě vhodnější než červené. Přesto vás taktéž dost zahřívá, ve vedrech proto raději zvolte odlehčený střik.

Načítám