Článek
Mražení je jednou z nejjednodušších a nejšetrnějších forem uskladnění potravin. Zastaví aktivitu mikroorganismů a biochemické změny v potravinách, které díky tomu neztrácejí na hodnotě a zůstávají zdravé. Co všechno lze zmrazit?
Chléb je třeba správně zabalit
Nejběžněji se mrazí maso, ryby, pečivo a bobulovité ovoce. Maso v mikrotenových obalech je nutné spotřebovat do tří měsíců, v těch vakuových vydrží až rok. Ryby je vhodné zpracovat do čtyř měsíců od zmrazení.
Aby chléb vydržel v mrazáku až půl roku, zabalte ho do alobalu či igelitu, který ho ochrání před vysycháním a tvrdnutím. U krájeného chleba oddělte krajíce mikrotenovou nebo potravinovou fólií a celý bochník vložte do sáčku.
Zeleninu předem blanšírujte
Zeleninu umyjte, nakrájejte a zbavte všech nežádoucích částí. Rajčata a kořenovou zeleninu oloupejte, u papriky odstraňte semínka a žilky, květák a brokolici rozdělte na růžičky.
Před zmrazením je vhodné zeleninu, především druhy s vyšším obsahem vody, blanšírovat (malý slovník pro kuchaře). To zpomalí enzymové aktivity a zabrání ztrátě živin. Jak se to dělá? Oloupanou a nakrájenou zeleninu jednoho druhu ponořte do vroucí slané vody a vařte ji na skus. Poté ji ihned zchlaďte v ledové vodě s pár kostkami ledu, nechte okapat a oschnout. Následně ji můžete rovnou zmrazit, případně jednotlivé kousky rozložit na plech a zmrazit odděleně. V sáčcích pak k sobě nebudou přimrzat.
Běžně mraženou zeleninu spotřebujte do pěti měsíců, blanšírovaná vydrží až rok. Do mrazáku nedávejte syrové ani vařené brambory a některé čerstvé druhy jako česnek, salát nebo celerové listy. Z ovoce do mrazáku nepatří melouny, citrusy a přezrálé kusy. Jablka a hrušky zbavte jádřinců a blanšírujte.
Vejce jedině rozklepnuté
Své místo v mrazáku mají i vejce, zapomeňte ale na ta vařená, smažená či jinak připravená. Zatímco nezpracovaným by okamžitě praskla skořápka, tepelně upravená se stávají gumová a nepoživatelná. Uskladňujte pouze syrová rozklepnutá vejce. Bílky a žloutky je možné zmrazit samostatně nebo společně ušlehané. V obou případech je nejjednodušší nalít je do tvořítek na led, nechat zmrznout a poté uložit do sáčku.
Máslo ano, měkké sýry ne
S mléčnými výrobky a mrazákem je to poměrně složité. Nejlepší vztah s ním má máslo, jež v něm vydrží až rok. Dejte si ale pozor na jeho rozmrazování a opětovné zmrazování, které oslabuje jeho chuť. Před zmrazením si proto kostku másla rozdělte na požadované porce.
Do mrazáku patří pouze mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku. Dařit by se mělo hlavně tučné smetaně. V té s obsahem tuku pod 20 %, jogurtech a nízkotučných produktech se tvoří hrudky a vločky.
Zmrazení zvládnou také tvrdé sýry, jako je gouda, čedar či parmazán, hlavně pokud je nastrouháte. Pozor na nízkotučné sýry, které při nízkých teplotách mění svou texturu.
Ořechy a bylinky vydrží až půl roku
Ořechy v mrazáku vydrží až půl roku, skladujte je ve vzduchotěsných nádobkách nebo v dobře uzavřeném sáčku. Víte, které ořechy jsou nejlepší na hubnutí?
Bylinky nasekejte najemno, zabalte do potravinové fólie či alobalu, případně použijte celé snítky, a uložte je do malých, dobře uzavíratelných pytlíků. Nasekané bylinky můžete také nasypat do tvořítek na led a zalít vodou nebo vychlazeným vývarem, zmrazit a uchovat v sáčku. Při vaření je pak jednoduše přidejte do hrnce či na pánev a nechte přebytečnou vodu odpařit.
V mrazáku nejdéle vydrží tvrdé bylinky, například citronová tráva, tymián nebo třeba rozmarýn. Uchovat je v něm můžete až půl roku, ostatní druhy raději spotřebujte do tří měsíců. Nikdy ale nezmrazujte čerstvý pepř a čerstvý bobkový list, ztratila by se jejich chuť.