Hlavní obsah
4,0
(6)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Nemá cizrna ve vaší kuchyni ještě své místo? Pak jí vyzkoušejte otevřít dveře třeba v podobě skvělého koláče s jablky. Chutná tak, že ho rozhodně budete péci rádi a často!

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
18 cm průměr formy
Koláč
  • 230 g cizrny
  • 3 ks jablek
  • 40 g kokosu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 3 ks vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 špetka soli
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1 hrst mandlí
Omáčka
  • 180 g vysokotučné zakysané smetany
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
Článek

Postup

01.

V misce smíchejte kokos, sůl a prášek do pečiva. Muškátový oříšek nastrouhejte a přidejte ho do směsi společně se skořicí, hřebíčkem a zázvorem. Do mixéru dejte cizrnu, med a rozmixujte ji úplně dohladka.

02.

Cizrnovou pastu přidejte k sypkým surovinám, přidejte vajíčka, citronovou kůru, posekané vlašské ořechy, mandle a vypracujte těsto.

03.

Do koláčové formy dejte pečicí papír a těsto na něj rozetřete. Na vrch koláče rovnoměrně rozprostřete oloupaná a pokrájená jablka. Pečte na 180 °C asi 40 minut. Koláč podávejte se smetanovou omáčkou, kterou vytvoříte smícháním zakysané smetany, medu a citronu.

Pro milovníky kuřete na paprice, kteří se snaží omezit maso, ale jen těžko odolávají, máme recept na cizrnu na paprice.

Související témata:

Načítám