Článek
Postup
01.
Na troše oleje opečte dozlatova nadrobno pokrájenou cibuli, nasekaný zázvor a chilli dle chuti. Mezitím nakrájejte česnek, otevřete plechovky, sceďte cizrnu a omyjte špenát.
02.
K cibuli vmíchejte koření a česnek (nebo lžíci kari pasty), nechte chvilinku rozvonět a přidejte scezenou cizrnu, rajčata, kokosové mléko a trochu soli. Kari je skvělé dosolit i rybí nebo sójovou omáčkou. Směs asi 10 minut povařte, aby trochu zhoustla.
03.
Na závěr vmíchejte špenát a nechte ho jen zavadnout, dochuťte trochou limetkové šťávy. Tu určitě nevynechejte! Naopak koření můžete použít i jiné (kari, kurkumu, římský kmín...).
04.
Jezte jen tak nebo ozdobené oříšky, čerstvým koriandrem a limetkou. Pokud se nevyhýbáte sacharidům, podávejte s rýží basmati anebo domácím jogurtovým naanem.
Tip
Pokud máte více času, den předem namočte sušenou cizrnu a kari uvařte z ní, bude chutnější a výživnější. Také ji můžete smíchat s trochou oleje a kořením, asi 20 minut při 200 °C péct dokřupava, a až poté přidat do omáčky – dodá jí lehce kouřovou vůni.
Cizrna je oblíbená ingredience. Obsahuje spoustu bílkovin, takže dobře zasytí, a hodí se do spousty dobrot. Namátkou falafel, hummus, pečená cizrna místo chipsů nebo krémová cizrna na paprice.