Hlavní obsah
3,3
(132)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Chcete odlehčit tělu i přírodě? Zkuste občas vyměnit maso za luštěniny. Cizrna patří k nejchutnějším, a když použijete sterilovanou, během chvilky uvaříte báječné vegetariánské kari. A nezoufejte: jestli nemáte všechno koření, použijte klidně jiné.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 1 lžíce oleje
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1 špetka chilli
  • 1 lžička koření garam masala
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka rajčat
  • 1 plechovka sterilované cizrny
  • 165 ml kokosového mléka
  • 1 lžička soli
  • 1/2 ks limetky
  • 125 g baby špenátu
Článek

Postup

01.

Na troše oleje opečte dozlatova nadrobno pokrájenou cibuli, nasekaný zázvor a chilli dle chuti. Mezitím nakrájejte česnek, otevřete plechovky, sceďte cizrnu a omyjte špenát.

02.

K cibuli vmíchejte koření a česnek (nebo lžíci kari pasty), nechte chvilinku rozvonět a přidejte scezenou cizrnu, rajčata, kokosové mléko a trochu soli. Kari je skvělé dosolit i rybí nebo sójovou omáčkou. Směs asi 10 minut povařte, aby trochu zhoustla.

03.

Na závěr vmíchejte špenát a nechte ho jen zavadnout, dochuťte trochou limetkové šťávy. Tu určitě nevynechejte! Naopak koření můžete použít i jiné (kari, kurkumu, římský kmín...).

04.

Jezte jen tak nebo ozdobené oříšky, čerstvým koriandrem a limetkou. Pokud se nevyhýbáte sacharidům, podávejte s rýží basmati anebo domácím jogurtovým naanem.

Foto: Jakub Jurdič

I za půl hodiny zvládnete uvařit hotovou hostinu!Foto: Jakub Jurdič

Tip

Pokud máte více času, den předem namočte sušenou cizrnu a kari uvařte z ní, bude chutnější a výživnější. Také ji můžete smíchat s trochou oleje a kořením, asi 20 minut při 200 °C péct dokřupava, a až poté přidat do omáčky – dodá jí lehce kouřovou vůni.

Cizrna je oblíbená ingredience. Obsahuje spoustu bílkovin, takže dobře zasytí, a hodí se do spousty dobrot. Namátkou falafel, hummus, pečená cizrna místo chipsů nebo krémová cizrna na paprice.

Načítám