Článek
Postup
01.
Citrony vložte do mrazáku, zbývající citrusy zbavte slupek, vyloupejte je i ze slupek oddělujících jednotlivé měsíčky a rozeberte je na kousky. Troubu vyhřejte asi na 200 stupňů a na hluboký plech dejte pečicí papír.
02.
Zmrzlé citrony na struhadle nahrubo nastrouhejte i se slupkou do velké mísy, kde je smíchejte s ostatním ovocem (v mé směsi bylo 900 g pomeranče, 800 g růžového grepu a 300 g pomela) i dalšími surovinami: cukrem, rumem, hřebíčkem a skořicí.
03.
Směs nalijte na připravený plech a nechte asi půl hodiny péct, až začne tekutina na plechu lehce bublat. Plech vyndejte, vyjměte z ovoce tyčinku skořice (nebo ji rozlámejte a přidejte do každé skleničky kousek) a směs promíchejte.
04.
Hotový pečený čaj dejte do vymytých zavařovacích skleniček, zavřete, otočte víčkem dolů a nechte vychladnout. Takto vám vydrží klidně několik měsíců, většinou se toho ale nedožije.
05.
Čaj připravíte tak, že do šálku dáte podle chuti lžíci až dvě ovocné směsi a zalijete ji horkou vodou. Ovoce se pak pochopitelně z hrníčku sní také!
Pro případ, že by na vás zaútočil nějaký bacil, si připravte do zásoby zázvorový čaj.