Článek
Postup
01.
Mák dejte do misky, zalijte horkým mlékem a nechte vychladnout.
02.
Změklé máslo ušlehejte s prosátým moučkovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Postupně do směsi zašlehejte jeden žloutek po druhém a po částech prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí a citronovou kůrou. Přidejte mák s mlékem.
03.
Ušlehejte hladké těsto a pak do něho vmíchejte ořechy a rozinky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do těsta. Nevěříte si? Přečtěte si návod, jak udělat dokonalé třené těsto.
04.
Těsto nalijte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte 45 až 50 minut.
05.
Z moučkového cukru, citronové šťávy a horké vody pomocí metličky ušlehejte hladkou polevu. Vychladlý chlebíček vyklopte z formy, přelijte polevou a nechte ztuhnout. Ještě vlhkou polevu lze ozdobit kusy čerstvé citronové kůry.
Tip: Porce chlebíčku můžete podávat s kopečkem zakysané smetany nebo mascarpone a k tomu se hodí kousek ovoce, teď třeba kaki.
Pravý mák je česká superpotravina. Jak poznat pančovaný či technický mák, který se k pečení nehodí? Až si pořídíte pravý mák, udělejte si nepečený makový raw dort nebo cheesecake z tvarohu, máku a zakysané smetany.