Hlavní obsah
3,4
(57)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Křehké těsto s vanilkou a jemná citronová náplň, to je kombinace, které se nedá odolat. Vyzkoušejte tenhle výborný koláč třeba s kopečkem šlehačky.

25 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu o průměru 24 cm
Těsto
  • 220 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 2 ks žloutků
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • 70 g cukru krupice
  • 1 lžička citronové kůry
Náplň
  • 250 g cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 ks vejce
  • 130 ml citronové šťávy
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 120 g másla
    Článek

    Postup

    01.

    Do mísy prosejte mouku. Přidejte cukr, citronovou kůru a půl lžičky drcené vanilky. Vmíchejte žloutky, na kousky nakrájené máslo a vše důkladně propracujte. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte ho půlhodinku v chladu. (Podívejte se také na recept na základní křehké těsto bez vajec na sladké i slané koláče, mohl by se vám hodit.)

    02.

    Vychlazené těsto vyválejte a přendejte do formy. Vytvarujte okraje. Na dno pak dejte pečicí papír a a něj nasypejte fazole. Koláč pečte 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Poté papír s fazolemi vyjměte a pečte dalších 15 minut. Korpus nechte vychladnout.

    03.

    Mezitím v míse ve vodní lázni prošlehejte oba cukry s vejci a kůrou a šťávou z citronu. Když směs začne houstnout, stáhněte ji z ohně. Pokud obsahuje žmolky, můžete krém přelít přes cedník. 

    04.

    Směs nechte trochu vychladnout. Do vlažného krému pak přidejte na kousky nakrájené změklé máslo, metličkou prošlehejte a poté nalijte na upečený vychladlý korpus. Hotový koláč nechte 24 hodin v chladu. Podávejte s ušlehanou smetanou nebo ozdobené ovocem.

    Energetická hodnota celkem - 1 formu o průměru 24 cm
    Energie18 522,6 kJ
    Bílkoviny58,06 g
    Tuky244,53 g
    Sacharidy496,63 g
    Sůl0,73 g
    SAFA115,7 g
    Vláknina11,37 g
    Cukry333,99 g

    Načítám