Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku. Přidejte cukr, citronovou kůru a půl lžičky drcené vanilky. Vmíchejte žloutky, na kousky nakrájené máslo a vše důkladně propracujte. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte ho půlhodinku v chladu. (Podívejte se také na recept na základní křehké těsto bez vajec na sladké i slané koláče, mohl by se vám hodit.)
02.
Vychlazené těsto vyválejte a přendejte do formy. Vytvarujte okraje. Na dno pak dejte pečicí papír a a něj nasypejte fazole. Koláč pečte 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Poté papír s fazolemi vyjměte a pečte dalších 15 minut. Korpus nechte vychladnout.
03.
Mezitím v míse ve vodní lázni prošlehejte oba cukry s vejci a kůrou a šťávou z citronu. Když směs začne houstnout, stáhněte ji z ohně. Pokud obsahuje žmolky, můžete krém přelít přes cedník.
04.
Směs nechte trochu vychladnout. Do vlažného krému pak přidejte na kousky nakrájené změklé máslo, metličkou prošlehejte a poté nalijte na upečený vychladlý korpus. Hotový koláč nechte 24 hodin v chladu. Podávejte s ušlehanou smetanou nebo ozdobené ovocem.
Máte rádi citronový krém či náplň? Udělejte si tartaletky s citronovým krémem a sněhovými pusinkami anebo vánoční makové kytičky s citronovým krémem.