Hlavní obsah
3,7
(35)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Milujete sladké, ale potřebujete chuť doladit i něčím kyselým? Pak je pro vás citronový koláč se sýrem ricotta to pravé!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
20 cm průměr formy
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 60 g cukru krupice
  • 125 g másla
  • 2 ks žloutků
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 lžíce citronové šťávy
Náplň
  • 350 g ricotty
  • 90 g cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 80 g mandlí
Článek

Postup

01.

Všechny suroviny na těsto dejte do mísy a vypracujte hladkou hmotu. Ta by se měla nechat před vtlačováním do formy asi hodinu odpočívat v lednici, ale není to úplně nezbytné.

02.

Formu na koláč pečlivě vymažte a těsto do ní postupně po kouskách vtlačujte prsty. Dejte si záležet i u okrajů, které by neměly být příliš tenké. Poté se vrhněte na náplň.

03.

Sýr ricotta vypadá trochu jako italské mascarpone a koupíte ho v supermarketech (kelímek o 250 g). Smíchejte ho s cukrem a zapojte do práce i ruční šlehač. Postupně do směsi zašlehávejte vejce i kůru z citronu.

04.

Náplň nalijte na připravený koláč, posypte kousky mandlí a pečte při 180 stupních dozlatova zhruba 50 minut.

Další recepty na citronové mlsání naleznete v souboji receptů, kde se utkal citronový cheesecake se zmrzlinou.

Energetická hodnota celkem - 20 cm průměr formy
Energie15 220,65 kJ
Bílkoviny95,09 g
Tuky201,42 g
Sacharidy355,53 g
Sůl2,61 g
SAFA82,94 g
Vláknina18,54 g
Cukry170,5 g
Související témata:

Načítám