Článek
Postup
01.
Sušenky rozdrťte v mixéru a smíchejte s rozpuštěným máslem. Hmotu natlačte na dno dortové formy vyložené pečicím papírem a dejte alespoň na 15 minut do lednice.
02.
Mezitím si připravte krém: tvaroh a čerstvý sýr vyšlehejte dohladka (nejlépe se pracuje s elektrickým mixérem), přidejte cukr, smetanu, vanilku, šťávu a nastrouhanou kůru z jednoho citronu a opět prošlehejte.
03.
Po jednom přidávejte vejce a žloutek a vždy na nízké otáčky zašlehejte. Nemixujte příliš, jinak bude v náplni vzduch a cheesecake se během pečení nafoukne. Hladkou hmotu opatrně vlejte na sušenkový základ a nechte pět minut odpočívat. Poté formou několikrát pořádně bouchněte o kuchyňskou linku, aby unikly všechny vzduchové bubliny, které v krému zůstaly.
04.
Na dno trouby vyhřáté na 160 °C umístěte misku s vodou, aby cheesecake nebyl vysušený, a pečte 40 až 50 minut. Pečení končí ve chvíli, kdy se těsto při poklepání lžící na bok formy chvěje podobně jako želé.
05.
Koláč nechte ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky asi dvě hodiny dojít, poté ho umístěte (nejlépe do druhého dne) do lednice a nechte úplně vychladnout. Ostrým nožem pak opatrně odřízněte koláč od krajů formy, překlopte na velký talíř vyložený pečicím papírem a odstraňte dno formy a papír. Nyní dort překlopte na talíř, na kterém jej budete servírovat.
06.
Z citronu ostrouhejte žlutou část (pozor, ta bílá je hořká!), smíchejte se žloutky, cukrem, šťávou a máslem a ve vodní lázni při občasném míchání zahřívejte tak dlouho, dokud krém nezhoustne do konzistence kaše. Nechte trochu vychladnout a natřete ho na upečený cheesecake.