Hlavní obsah
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Poctivý tvarohový koláč s osvěžujícím citronovým krémem. S tímto receptem se zaručeně povede!

40 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Korpus
  • 200 g sušenky
    1
    8
    11
  • 100 g másla
    7
Náplň
  • 500 g plnotučného tvarohu
    7
  • 300 g čerstvého sýra (Philadelphia, Lučina, Buko)
    7
  • 200 g cukru moučka
  • 100 ml smetany ke šlehání
    7
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 ks citronu
  • 4 ks vejce
    3
  • 1 ks žloutků
    3
Lemon curd
  • 4 ks žloutků
    3
  • 70 g třtinového cukru
  • 70 ml citronové šťávy
  • 50 g másla
    7
  • 1 lžíce citronové kůry
Obsažené alergeny
3
Vejce
7
Mléko a mléčné výrobky
8
Skořápkové plody
11
Sezamová semena
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Sušenky rozdrťte v mixéru a smíchejte s rozpuštěným máslem. Hmotu natlačte na dno dortové formy vyložené pečicím papírem a dejte alespoň na 15 minut do lednice.

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

02.

Mezitím si připravte krém: tvaroh a čerstvý sýr vyšlehejte dohladka (nejlépe se pracuje s elektrickým mixérem), přidejte cukr, smetanu, vanilku, šťávu a nastrouhanou kůru z jednoho citronu a opět prošlehejte.

03.

Po jednom přidávejte vejce a žloutek a vždy na nízké otáčky zašlehejte. Nemixujte příliš, jinak bude v náplni vzduch a cheesecake se během pečení nafoukne. Hladkou hmotu opatrně vlejte na sušenkový základ a nechte pět minut odpočívat. Poté formou několikrát pořádně bouchněte o kuchyňskou linku, aby unikly všechny vzduchové bubliny, které v krému zůstaly.

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

04.

Na dno trouby vyhřáté na 160 °C umístěte misku s vodou, aby cheesecake nebyl vysušený, a pečte 40 až 50 minut. Pečení končí ve chvíli, kdy se těsto při poklepání lžící na bok formy chvěje podobně jako želé.

05.

Koláč nechte ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky asi dvě hodiny dojít, poté ho umístěte (nejlépe do druhého dne) do lednice a nechte úplně vychladnout. Ostrým nožem pak opatrně odřízněte koláč od krajů formy, překlopte na velký talíř vyložený pečicím papírem a odstraňte dno formy a papír. Nyní dort překlopte na talíř, na kterém jej budete servírovat.

06.

Z citronu ostrouhejte žlutou část (pozor, ta bílá je hořká!), smíchejte se žloutky, cukrem, šťávou a máslem a ve vodní lázni při občasném míchání zahřívejte tak dlouho, dokud krém nezhoustne do konzistence kaše. Nechte trochu vychladnout a natřete ho na upečený cheesecake.

Foto: Eva Malúšová

IMG_0860Foto: Eva Malúšová

Energetická hodnota celkem pro: 24 cm průměr formy
Energie22 747,5 kJ
Bílkoviny120,2 g
Tuky353,84 g
Sacharidy440,49 g
Sůl4,07 g
SAFA209,71 g
Vláknina15,38 g
Cukry333,12 g
Související témata:

Načítám