Článek
Postup
01.
Ve velké pánvi pomalu zahřívejte olej nebo máslo s nasekaným česnekem - jen tak dlouho, aby se rozvoněl a ne spálil! Přidejte cukety (asi 900 g) pokrájené na tenká půlkolečka (hodí se i špetka chilli) a ještě asi 5 minut restujte. Osolte, zalijte smetanou (klidně celým kelímkem), přidejte nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu a 5 minut prohřívejte.
02.
Mezitím osolte a opepřete lososa a dejte do trouby vyhřáté na 200 °C na 10–12 minut opéct, aby se těsně propekl, ale nebyl vysušený. Připravit ho můžete i na pánvi na troše oleje, použít lososa uzeného nebo podobně připravit kuřecí prsa či krevety (těm ale stačí jen chvilka, takže je připravujte až na závěr vaření).
03.
Těstoviny uvařte v hodně osolené vodě dle návodu na obalu na skus. Slijte a spolu s lososem vidličkou natrhaným na kousky vmíchejte k těstovinám, které pak dochuťte čerstvě mletým pepřem, citronovou šťávou a nasekanými bylinkami (kopr nebo hladkolistá petržel). My dáváme i sýr (Gran Moravia, parmezán, Grana Padano, Pecorino), ale pokud vám jeho kombinace s rybou vadí, samozřejmě vynechte.
Tip: Jídlo bude ještě lepší, když do něj vmícháte 2 lžíce sekaných kapar – smetanovou omáčku s lososem parádně doplní a osvěží.
Věděli jste, že ještě lepší (a zdravější!) než uzený je losos marinovaný neboli gravlax?