Článek
Postup
01.
Všechny suroviny na těsto vypracujte v mixéru na drobenku, podle potřeby přidejte 2 až 3 lžíce vody a dopracujte do podoby hladkého těsta. Pokud nemáte mixér, klidně vše zpracujte pomocí nože a poté rukama.
02.
Těsto natlačte do formy vyložené zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem (tak se lépe dostane do jejích rohů) a dejte na 15 minut do mrazáku, než si připravíte zbytek.
03.
Citrony (nejlépe chemicky neošetřené) pořádně odrhněte, ostrouhejte z nich žlutou část kůry (bílá je hořká) a vymačkejte šťávu. Ingredience na náplň pak už taky pouze prošlehejte: vejce, cukr, škrob, špetku soli a citronovou šťávu a kůru. Nalijte na vychlazené těsto a pečte asi 35 minut při 180 °C dozlatova.
04.
Hotové řezy nechte vychladnout, poté krájejte na kostičky, a případně ještě sypejte moučkovým cukrem.
Tip: Běžně se do citronových řezů dává mnohem více cukru, takže pokud máte chuť na sladší koláč, klidně ho přidejte.
Máte rádi kombinaci sladkého a kyselého a špetku soli v křehkém máslovém těstě, nebo to je na vás moc velká „divočina“?