Hlavní obsah
3,7
(55)

Sladké i slané zároveň, kyselé i jemně kořeněné, takové jsou naše citronové řezy ovoněné tymiánem. Dokonalý dezert na večírky i jen posezení u čaje – vydrží dlouho vláčné a v sezoně citronů jsou téměř povinností!

10 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Křehké těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 60 g cukru moučka
  • 160 g másla
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
Citronový krém
  • 6 ks vejce
  • 170 g cukru krupice
  • 3 ks citronu
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Všechny suroviny na těsto vypracujte v mixéru na drobenku, podle potřeby přidejte 2 až 3 lžíce vody a dopracujte do podoby hladkého těsta. Pokud nemáte mixér, klidně vše zpracujte pomocí nože a poté rukama.

02.

Těsto natlačte do formy vyložené zmuchlaným a znovu rozloženým pečicím papírem (tak se lépe dostane do jejích rohů) a dejte na 15 minut do mrazáku, než si připravíte zbytek.

03.

Citrony (nejlépe chemicky neošetřené) pořádně odrhněte, ostrouhejte z nich žlutou část kůry (bílá je hořká) a vymačkejte šťávu. Ingredience na náplň pak už taky pouze prošlehejte: vejce, cukr, škrob, špetku soli a citronovou šťávu a kůru. Nalijte na vychlazené těsto a pečte asi 35 minut při 180 °C dozlatova.

04.

Hotové řezy nechte vychladnout, poté krájejte na kostičky, a případně ještě sypejte moučkovým cukrem.

Tip: Běžně se do citronových řezů dává mnohem více cukru, takže pokud máte chuť na sladší koláč, klidně ho přidejte.

Máte rádi kombinaci sladkého a kyselého a špetku soli v křehkém máslovém těstě, nebo to je na vás moc velká divočina?

Související témata:

Načítám