Článek
Postup
01.
V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, špetkou soli, mleté vanilky a krupicovým cukrem. Hrnkem se myslí ten o objemu asi 200 ml.
02.
Přilijte hrnek mléka a citronovou šťávu a přidejte vejce. Promíchejte, podle potřeby přidejte i zbytek mléka. Hotové těsto nemá být úplně řídké, ale ani úplně hutné, prostě asi jako na klasické lívance: když ho nalijete na pánev, rozteče se do placky, ale ne úplně do tenka jako palačinky. Nakonec vmíchejte citronovou kůru a nechte asi 10 minut odležet.
03.
Rozehřejte pořádně pánev a rozpusťte na ní lžíci másla nebo ghí. Malou naběračkou na ni nalijte jednotlivé lívance a osmažte je z obou stran dozlatova. Pozor, je to poměrně rychlé! Takto zpracujte všechno těsto.
04.
Hotové lívance podávejte ještě teplé. Skvělé jsou samotné, přelité javorovým sirupem, trochou rozpuštěného másla nebo s oblíbenou marmeládou.
Pokud vás tenhle recept zaujal, tak se určitě podívejte na vychytávky, jak na americké lívance. A až dostanete chuť příště, zkuste tvarohové lívance s blumovou omáčkou.