Hlavní obsah
3,6
(40)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Svěží citronová babeta patří mezi jednoduché a přímočaré moučníky: skvěle chutná s jogurtem ke svačině a potěší, když ji vybalíte z batohu na výletě. Když k ní ale přidáte špetku voňavé levandule a ozdobíte ji sněhobílou ledovou polevou, povýšíte ji na opravdu půvabný nostalgický dezert.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu na biskupský chlebíček 22 × 8 cm
Levandulový cukr
  • 230 g cukru krupice
  • 1 lžička levandule
Těsto
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 4 ks vejce
  • 100 ml oleje
  • 100 ml vlažné vody
  • 30 ml citronové šťávy
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 1 špetka soli
Ledová poleva
  • 160 g cukru moučka
  • 2 lžičky másla
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce horké vody
Článek

Postup

01.

Chuť a vůni levandule dostanete do těsta s levandulovým cukrem. Do mixéru nasypejte krupicový cukr, přidejte sušené květy levandule a směs krátce promixujte: drobné, ale pevnější květy se v cukru téměř ztratí, omamná vůně zůstane.

Tip: Používejte jenom tu levanduli, které je určená na potravinářské účely (nebo její původ dobře znáte). Dávkování květů si můžete upravit podle své chuti. Když to s množstvím přeženete, směs můžete „naředit“ přidáním dalšího cukru. Použít ho můžete ihned, lepší ale bude zhruba po týdnu, když se trochu rozleží. Uchovávejte ho v dobře uzavřené dóze a občas ho protřepejte. Šmrnc dodá jednoduchým sušenkám  a skvělý je i na oslazení letních drinků.

02.

Formu na biskupský chlebíček vyložte papírem na pečení a předehřejte troubu na 180 °C. Citrony pořádně omyjte a nastrouhejte žlutou část kůry. Do mísy prosejte mouku se špetkou soli a práškem do pečiva a oddělte žloutky od bílků.

03.

Žloutky vyšlehejte s levandulovým cukrem do husté světlé a nadýchané pěny. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a pomalu zašlehejte i olej, vodu a citronovou šťávu. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh.

04.

Ke žloutkové hmotě přidejte mouku a zlehka ji zapracujte. Poté zlehka zatřete i třetinu bílků a takhle ještě nadvakrát zapracujte i zbytek sněhu. Těsto vlijte do připravené formy a v předehřáté troubě pečte asi 40–45 minut, až povrch zezlátne a špejle zapíchnutá dovnitř vyjde suchá.

05.

Upečený moučník nechte chvíli vychladnout ve formě, poté přeložte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

06.

Na ledovou polevu prosejte do mísy moučkový cukr. Přidejte rozpuštěné máslo, vařící vodu a citronovou šťávu a vařečkou utřete do hladké a lesklé polevy. Ihned ji naneste na vychladlý moučník, nechte volně stékat z okrajů a krátce zaschnout.

Tip: Při servírování můžete přidat kopeček šlehačky nebo lžící hustého bílého jogurtu s kapkou medu. Na ozdobu použijte pár čerstvých levandulových kvítků (nezapomeňte, musejí být čisté a bez chemických postřiků).

Osvěžující chuť citronů se do horkých letních dnů skvěle hodí, a to nejenom v sladkých dezertech: zkuste je v těstovinách, přidat je můžete k jednoduchému pečenému kuřeti nebo si připravte lehké řecké prasorizo s pórkem.

Načítám