Článek
Postup
01.
Chuť a vůni levandule dostanete do těsta s levandulovým cukrem. Do mixéru nasypejte krupicový cukr, přidejte sušené květy levandule a směs krátce promixujte: drobné, ale pevnější květy se v cukru téměř ztratí, omamná vůně zůstane.
Tip: Používejte jenom tu levanduli, které je určená na potravinářské účely (nebo její původ dobře znáte). Dávkování květů si můžete upravit podle své chuti. Když to s množstvím přeženete, směs můžete „naředit“ přidáním dalšího cukru. Použít ho můžete ihned, lepší ale bude zhruba po týdnu, když se trochu rozleží. Uchovávejte ho v dobře uzavřené dóze a občas ho protřepejte. Šmrnc dodá jednoduchým sušenkám a skvělý je i na oslazení letních drinků.
02.
Formu na biskupský chlebíček vyložte papírem na pečení a předehřejte troubu na 180 °C. Citrony pořádně omyjte a nastrouhejte žlutou část kůry. Do mísy prosejte mouku se špetkou soli a práškem do pečiva a oddělte žloutky od bílků.
03.
Žloutky vyšlehejte s levandulovým cukrem do husté světlé a nadýchané pěny. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a pomalu zašlehejte i olej, vodu a citronovou šťávu. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh.
04.
Ke žloutkové hmotě přidejte mouku a zlehka ji zapracujte. Poté zlehka zatřete i třetinu bílků a takhle ještě nadvakrát zapracujte i zbytek sněhu. Těsto vlijte do připravené formy a v předehřáté troubě pečte asi 40–45 minut, až povrch zezlátne a špejle zapíchnutá dovnitř vyjde suchá.
05.
Upečený moučník nechte chvíli vychladnout ve formě, poté přeložte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
06.
Na ledovou polevu prosejte do mísy moučkový cukr. Přidejte rozpuštěné máslo, vařící vodu a citronovou šťávu a vařečkou utřete do hladké a lesklé polevy. Ihned ji naneste na vychladlý moučník, nechte volně stékat z okrajů a krátce zaschnout.
Tip: Při servírování můžete přidat kopeček šlehačky nebo lžící hustého bílého jogurtu s kapkou medu. Na ozdobu použijte pár čerstvých levandulových kvítků (nezapomeňte, musejí být čisté a bez chemických postřiků).
Osvěžující chuť citronů se do horkých letních dnů skvěle hodí, a to nejenom v sladkých dezertech: zkuste je v těstovinách, přidat je můžete k jednoduchému pečenému kuřeti nebo si připravte lehké řecké prasorizo s pórkem.