Hlavní obsah
3,0
(175)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Jednoduché piškotové těsto s lahodnou citronovou chutí a vůní. Přijde vhod jako moučník k odpolední kávě, snídaně nebo jako svačinka pro děti.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
Těsto
  • 3 ks citronu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 220 g cukru moučka
  • 4 ks vejce
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
Na vymazání a vysypání formy
  • 5 g másla
  • 5 g hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Nejprve oddělte u všech vajec bílky od žloutků, žloutky dejte do větší zadělávací mísy a bílky do vyšší nádoby, ve které je později budete šlehat. Ze tří citronů vymačkejte šťávu. 

02.

Do mísy ke žloutkům přidejte moučkový a vanilkový cukr a společně je důkladně vyšlehejte. 

03.

Během šlehání do směsi přilijte tenkým pramínkem olej. Vznikne nadýchaný krém. Následně přidejte mléko a citronovou šťávu a zamíchejte.

04.

V jiné misce společně smíchejte polohrubou mouku a prášek do pečiva. Tuto sypkou směs po kouskách zapracujte do tekutého krému.

05.

Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuha, a pak je postupně jemně vmíchejte do těsta. 

06.

Těsto vlijte do máslem vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáče. Pečte při 175 stupních asi 35 minut. 

Foto: Svatava Vašková

Citronovou babetu můžete vylepšit, když do těsta zamícháte trochu strouhaného čerstvého zázvoruFoto: Svatava Vašková

Máte rádi piškotové těsto? Upečte si obrácený piškotový koláč s jablky nebo řezy s krémem a čokoládou.

Energetická hodnota celkem - 1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
Energie13 500,75 kJ
Bílkoviny59,23 g
Tuky128,71 g
Sacharidy446,98 g
Sůl1,77 g
SAFA21,76 g
Vláknina16,62 g
Cukry249,65 g
Související témata:

Načítám