Článek
Tenkým střevem prochází mnoho cizorodých látek, které narušují jeho přirozené prostředí. Tlusté střevo se zase stará o vylučování zplodin z těla ven. A když střeva nefungují, nečistoty se v organismu usazují, což má neblahý vliv na zdraví i imunitu. Projevovat se to může různě, od zažívacích problémů přes tloustnutí až po kožní problémy.
Pro zdraví jsou tedy střeva velmi důležitá. Aby dobře fungovala, potřebují pohyb a pestrou, vyváženou stravu. Co všechno byste si měli alespoň několikrát týdně dopřát, abyste jim prospěli? Ptali jsme se odborníků!
Vláknina především
Blahodárný vliv na střeva má vláknina. Působí jako dokonalá čistička: zbavuje je nečistot, zbytků jídla a nestravitelných kusů potravy, které se v nich usazují. „Pro správně fungující střeva je důležitý příjem zeleniny, ovoce a luštěnin. Například jablka obsahují velké množství rozpustné vlákniny pektinu, který zachytává různé druhy toxinů a navíc zlepšuje střevní peristaltiku. Lze je konzumovat čerstvá ve formě ovoce či ovocných šťáv. Může se však stát, že někoho čerstvé ovoce nadýmá a nafukuje. V tom případě doporučuji jablka povařit například s hřebíčkem a špetkou skořice – budou stravitelnější,“ upřesňuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.
Celozrnné pečivo
Pro velké množství vlákniny dávejte přednost celozrnnému pečivu. Místo klasického rohlíku si dejte celozrnný – střevům tak snadno a rychle ulevíte. Pečlivě však sledujte složení: stává se, že běžné pšeničné pečivo bývá obarvené karamelem, čímž zdánlivě budí dojem „zdravé“ varianty, ale ve skutečnosti jde jen o barvivo bez jakýchkoli zdravotních výhod. Chcete-li mít jistotu, upečte si domácí celozrnné rohlíky.
Vsaďte na kvašené potraviny
Skvěle na střeva působí fermentované (kvašené) potraviny, například kysané zelí, jogurty či kombucha. Obsahují probioticky působící bakterie a enzymy, které usnadňují trávení. Probiotika navíc snižují cholesterol a podporují imunitní systém. Kysané zelí si lze vyrobit i doma ve sklenici a pochutnat si na něm v zelňačce, lepenici, salátech nebo ho použít jako přílohu. Pro zachování živých kultur je však důležité, aby byly kysané výrobky čerstvé. Jakoukoli tepelnou úpravou nebo naložením se probiotika zničí. Chcete-li tedy využít všech prospěšných vlivů fermentovaných potravin, musíte je pojídat syrové (tedy do jídla je přidávejte až před konzumací).
Mléčné výrobky? Střeva ocení kysané
Někomu mléčné výrobky způsobují trávicí potíže, a proto se jim vyhýbá. Řešením jsou produkty kysané. I ty prošly fermentací a obsahují laktobacily, takže usnadňují trávení a podporují správné střevní bakterie. Jde například o zakysanou smetanu a podmáslí, kefír, jogurty a acidofilní mléka.
„Komu přijde chuť bílého neslazeného jogurtu fádní, je možné do něj přidat například lžičku chia semínek a čerstvé ovoce. Použít lze i sezamové, konopné, lněné či dýňové semínko nebo oříšky. Kdo miluje čokoládu, může si do jogurtu rozmělnit tři kakaové boby. Koho jogurt v chladných měsících ochlazuje, může si semínka či oříšky opražit a případně ještě použít špetku skořice,“ radí Věra Burešová. Ochutit mléčné výrobky lze i medem nebo třeba povidly.
Tempeh i vodní řasa
Kysaná zelenina ani kefír nepatří mezi vaše oblíbená jídla? Zkuste střevům dopřát méně tradiční možnosti, například pikantní kvašené zelí kimči. Podle trenérky a poradkyně pro zdravý životní styl Veroniky Jandové je pro očistu střev vhodná i sladkovodní řasa chlorella: „Pročistí zažívání a detoxikuje tělo. Stejně tak tempeh natural nebo fermentované sójové boby. Ty slouží nejen jako náhražka masa pro vegany, ale i jako hodnotné probiotikum. Tempeh seženete uzený, marinovaný či smažený, avšak nejlepší je přírodní, který si můžete upravit dle vlastní chuti.“ Vyzkoušejte špízy s tempehem či vietnamské bagety bánh mì. I zde ale platí, že tepelně zpracovaný tempeh i sójové boby ztrácejí varem své živé probiotické kultury.