Hlavní obsah
3,0
(88)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Milujete palačinky a piškotové omelety? Pak si zamilujete i rakouskou klasiku – císařský trhanec. A když ho doplníte rozinkami naloženými v rumu a poprášíte moučkovým cukrem, budete se rozplývat blahem.

15 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Těsto
  • 3 ks vejce
  • 60 g cukru krupice
  • 300 ml mléka
  • 180 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • citronová kůra
  • 1 kousek másla
K podávání
  • 1,5 hrsti rozinek
  • 30 ml rumu
  • 1/2 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Rozinky smíchejte s rumem a nechte odležet. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky prošlehejte s cukrem a mlékem a opatrně vmíchejte mouku a citronovou kůru, aby nevznikly hrudky. Jak rychle a čistě oddělit žloutek od bílku?

02.

Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu a zlehka ho vmíchejte do těsta, které se tak krásně načechrá. Jak správně ušlehat sníh z bílků?

03.

Ve velké pánvi rozehřejte kousek másla. Když začne prskat, nalijte na něj polovinu těsta a rozlijte do krajů. Osmahněte jako palačinku do jemně zlatavé barvy, pak otočte a opečte i z druhé strany, můžete přidat ještě kousek másla. Postup opakujte i s druhou polovinou těsta.

04.

Hotové omelety dvěma vidličkami (nebo rukama, ale pozor, jsou horké!) natrhejte na kousky. Rozdělte je na talíře, ozdobte rumovými rozinkami a posypejte moučkovým cukrem. Ihned podávejte, trhanec je nejlepší ještě teplý.

Trhanec, palačinky, lívance... Jiné a přitom tak podobné! Vyzkoušejte třeba hrníčkové lívance bez kynutí, valašské slepé myši: zapečené palačinky s tvarohem nebo pravé americké lívance.

Související témata:

Načítám