Článek
Postup
01.
Rozinky smíchejte s rumem a nechte odležet. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky prošlehejte s cukrem a mlékem a opatrně vmíchejte mouku a citronovou kůru, aby nevznikly hrudky. Jak rychle a čistě oddělit žloutek od bílku?
02.
Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu a zlehka ho vmíchejte do těsta, které se tak krásně načechrá. Jak správně ušlehat sníh z bílků?
03.
Ve velké pánvi rozehřejte kousek másla. Když začne prskat, nalijte na něj polovinu těsta a rozlijte do krajů. Osmahněte jako palačinku do jemně zlatavé barvy, pak otočte a opečte i z druhé strany, můžete přidat ještě kousek másla. Postup opakujte i s druhou polovinou těsta.
04.
Hotové omelety dvěma vidličkami (nebo rukama, ale pozor, jsou horké!) natrhejte na kousky. Rozdělte je na talíře, ozdobte rumovými rozinkami a posypejte moučkovým cukrem. Ihned podávejte, trhanec je nejlepší ještě teplý.
Trhanec, palačinky, lívance... Jiné a přitom tak podobné! Vyzkoušejte třeba hrníčkové lívance bez kynutí, valašské slepé myši: zapečené palačinky s tvarohem nebo pravé americké lívance.