Hlavní obsah
3,4
(80)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tato hustá rýžová kaše se v Asii jí naslano, a to zejména při nemocech. Snadno se totiž tráví a nemocnému dodá tekutiny i potřebné živiny. Tradičně se podává k snídani, ale chutná kdykoli během dne. Obložte ji dle chuti (v dnešní době spíše dle stavu ledničky) a doufejte spolu s námi, že opravdu léčí!

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Kaše
  • 1 hrnek rýže
  • 7 hrnků drůbežího vývaru
  • 3 plátky čerstvého zázvoru
K podávání dle chuti
  • 1 ks cibule
  • 2 ks vejce
  • 1 ks jarní cibulky
  • 1/2 lžičky chilli oleje
  • 100 g vepřového masa
  • 1 lžíce sezamových semínek
Článek

Postup

01.

Pokud nemáte hotový vývar, začněte jím. Necelou hodinu povařte 1 kuřecí skelet, 2 mrkve, kousek celeru, rozčtvrcenou cibuli, 2 stroužky česneku, lžičku soli, 10 kuliček pepře, kousek zázvoru a hvězdičku badyánu. Vody dejte tolik, aby bylo vše ponořeno. Vývar sceďte a maso oberte a schovejte. Použít můžete i křídla, krky či stehna.

02.

Je vcelku jedno, jakou rýži použijete, basmati nebude tolik krémová, zatímco kulatozrnná se více rozvaří. Dobrá je jasmínová. V cedníku ji pořádně propláchněte a pak ji spolu s vývarem (kdyby ho bylo málo, dolijte ho vodou) a plátky zázvoru přiveďte k varu a za občasného míchání bez pokličky vařte kolem hodiny do konzistence husté kaše. Doba vaření záleží na typu rýže.

03.

Kaši servírujte s vařenými vejci, obraným masem z vývaru (nebo třeba zbytky pečeného bůčku), smaženou cibulkou, jarní cibulkou, sezamem, chilli olejíčkem nebo třeba domácím naloženým zelím kimči.

Foto: Autorka

No řekněte, nepostavila by vás taková snídaně na nohy?Foto: Autorka

Tip: Maso můžete povařit také přímo v kaši: stačí na posledních 15 až 25 minut přidat kousky kuřecích prsou, mletého vepřového či jiného masa marinovaného v sójové omáčce.

Co si dáváte vy, když na vás něco leze? Vývar, česnečku nebo zázvorovici?

Související témata:

Načítám