Článek
Postup
01.
Pokud nemáte hotový vývar, začněte jím. Necelou hodinu povařte 1 kuřecí skelet, 2 mrkve, kousek celeru, rozčtvrcenou cibuli, 2 stroužky česneku, lžičku soli, 10 kuliček pepře, kousek zázvoru a hvězdičku badyánu. Vody dejte tolik, aby bylo vše ponořeno. Vývar sceďte a maso oberte a schovejte. Použít můžete i křídla, krky či stehna.
02.
Je vcelku jedno, jakou rýži použijete, basmati nebude tolik krémová, zatímco kulatozrnná se více rozvaří. Dobrá je jasmínová. V cedníku ji pořádně propláchněte a pak ji spolu s vývarem (kdyby ho bylo málo, dolijte ho vodou) a plátky zázvoru přiveďte k varu a za občasného míchání bez pokličky vařte kolem hodiny do konzistence husté kaše. Doba vaření záleží na typu rýže.
03.
Kaši servírujte s vařenými vejci, obraným masem z vývaru (nebo třeba zbytky pečeného bůčku), smaženou cibulkou, jarní cibulkou, sezamem, chilli olejíčkem nebo třeba domácím naloženým zelím kimči.
Tip: Maso můžete povařit také přímo v kaši: stačí na posledních 15 až 25 minut přidat kousky kuřecích prsou, mletého vepřového či jiného masa marinovaného v sójové omáčce.
Co si dáváte vy, když na vás něco leze? Vývar, česnečku nebo zázvorovici?