Hlavní obsah
3,4
(122)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Kus šťavnaté vepřové krkovičky v housce – to je oblíbené občerstvení (nebo chcete-li street food), se kterým se na Slovensku setkáte pravděpodobně na všech hudebních festivalech, na jarmarcích či vinobraní. A skvělé je i na výlet.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 4 plátky krkovice
  • 3 dl mléka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 špetka mleté sladké papriky
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 špetka soli
  • 4 ks cibule
  • 1 lžíce sádla
Na dokončení
  • 4 ks housky
  • 4 lžičky hořčice
  • 4 ks kyselých okurek
Článek

01.

Vepřovou krkovici nakrájejte na plátky silné asi 1,5 cm a zlehka je naklepejte. Z obou stran je osolte, opepřete, posypejte mletou červenou paprikou a potřete prolisovaným česnekem. Připravené plátky masa naskládejte natěsno do uzavíratelné dózy, zalijte mlékem tak, aby byly ponořené, a nechte v lednici marinovat alespoň 6 hodin, ideálně do druhého dne.

02.

Před přípravou vyndejte maso z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Předehřejte troubu na 170 °C a cibuli nakrájejte na půlkolečka.

03.

Ve velké nepřilnavé pánvi rozpalte sádlo na vyšší teplotu, plátky masa vyndejte z marinády a nechte je pořádně okapat. Z obou je stran opečte dozlatova (každou stranu přibližně 3 minuty), přeložte do pekáčku a nechte dopéct v předehřáté troubě ještě asi 8–10 minut. Maso poté vyndejte a nechte pod alobalem chvíli dojít.

04.

Na výpek z masa na pánvi přidejte cibuli, osolte a za občasného míchání opečte dozlatova. Cibuli hlídejte a odstavte chvilku před tím, než se vám bude zdát hotová, na pánvi ještě dojde.

05.

Housky rozřízněte, jednu stranu potřete hořčicí, přidejte plátek opečeného masa, lžíci opečené cibule a kyselé okurky nakrájené na plátky.

06.

Jako obloha se k masu výborně hodí i nakládané beraní rohy.

Takové jídlo je skvělé na celodenní výlet, podobně jako řízek v housce: vyzkoušejte ho klasicky nebo v odlehčené variantě.

Související témata:

Načítám