Hlavní obsah
3,4
(189)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tenhle slaný koláč vypadá jako z francouzské restaurace a skvěle chutná – když ho položíte na stůl, vaše kuchařská pověst vyletí strmě vzhůru. Přitom není nijak složitý, zkuste to!

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 ks vejce
  • 3 lžíce studené vody
  • 1 špetka soli
K dokončení
  • 100 g pancetty
  • 4 ks cibule
  • 100 g čedaru
  • 3 ks vejce
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku se solí a promíchejte. Přidejte vejce, studené máslo nakrájené na kostičky, dvě tři lžíce ledové vody a konečky prstů rychle vypracujte těsto (rychle proto, aby se máslo nezačalo rozpouštět). Jakmile se všechno spojí v soudržnou hmotu, vytvořte kouli, zabalte ji do fólie a nechte minimálně hodinu, ale klidně i den odpočívat v lednici.

02.

Odpočinuté těsto vyválejte do kruhu, který bude asi o 5 cm větší než koláčová forma. Rozválené těsto přeneste do koláčové formy (nemusíte ji před tím vymazat). Těsto můžete navinout na váleček a rozvinout nad formou nebo ho do formy překlopit na papíru na pečení, který poté sloupnete. Prsty těsto upravte kolem okrajů a přebytečné kusy odřízněte. Dno hustě propíchejte vidličkou a odložte ještě na chvíli do lednice.

Foto: Autorka

Komu se nechce dělat těsto, může použít kupované těsto na koláčFoto: Autorka

03.

Nakrájejte pancettu na kostičky a cibuli na půlměsíčky (použijte 4 středně velké nebo 3 opravdu velké kusy). Rozpalte větší pánev a nejdřív nasucho opečte pancettu dokřupava, potrvá to podle velikosti kostiček asi čtyři minuty. Opečenou vyjměte z pánve a nechte chvíli stranou. Podle toho, kolik tuku pancetta pustila, odeberte, případně dolijte olej tak, aby v pánvi byli asi čtyři lžíce. Přidejte všechnu cibuli, osolte a pomalu opékejte asi 10 minut, až bude cibule zlatavá a okraje začnou karamelizovat. Odstavte a nechte zchladnout.

04.

Předehřejte troubu na 180 stupňů a těsto nechte asi deset minut péct bez náplně. Mezitím si do mísy nastrouhejte sýr, přidejte vejce, smetanu, špetku soli, pepř a tymián a promíchejte.

05.

Předpečené těsto vyjměte z trouby (když se někde vytvořila boulička, opatrně ji propíchněte ostrým nožem, těsto je v této chvíli ještě poměrně pružné). Do formy dejte opečenou cibuli, posypte kousky pancetty a všechno zalijte vaječnou směsí. Vraťte do trouby a pečte asi 35–40 minut, až bude povrch opečený podle vašich představ.

06.

Nechte chvíli zchladnout, ostrým nožem krájejte na dílky a podávejte.

Foto: Autorka

Koláč je výborný i studenýFoto: Autorka

07.

Když použijete kupované těsto na koláč, bude to opravdová rychlovka. Místo pancetty můžete použít jakoukoliv jinou dobrou slaninu.

Načítám