Článek
Postup
01.
Do mísy prosejte mouku se solí a promíchejte. Přidejte vejce, studené máslo nakrájené na kostičky, dvě tři lžíce ledové vody a konečky prstů rychle vypracujte těsto (rychle proto, aby se máslo nezačalo rozpouštět). Jakmile se všechno spojí v soudržnou hmotu, vytvořte kouli, zabalte ji do fólie a nechte minimálně hodinu, ale klidně i den odpočívat v lednici.
02.
Odpočinuté těsto vyválejte do kruhu, který bude asi o 5 cm větší než koláčová forma. Rozválené těsto přeneste do koláčové formy (nemusíte ji před tím vymazat). Těsto můžete navinout na váleček a rozvinout nad formou nebo ho do formy překlopit na papíru na pečení, který poté sloupnete. Prsty těsto upravte kolem okrajů a přebytečné kusy odřízněte. Dno hustě propíchejte vidličkou a odložte ještě na chvíli do lednice.
03.
Nakrájejte pancettu na kostičky a cibuli na půlměsíčky (použijte 4 středně velké nebo 3 opravdu velké kusy). Rozpalte větší pánev a nejdřív nasucho opečte pancettu dokřupava, potrvá to podle velikosti kostiček asi čtyři minuty. Opečenou vyjměte z pánve a nechte chvíli stranou. Podle toho, kolik tuku pancetta pustila, odeberte, případně dolijte olej tak, aby v pánvi byli asi čtyři lžíce. Přidejte všechnu cibuli, osolte a pomalu opékejte asi 10 minut, až bude cibule zlatavá a okraje začnou karamelizovat. Odstavte a nechte zchladnout.
04.
Předehřejte troubu na 180 stupňů a těsto nechte asi deset minut péct bez náplně. Mezitím si do mísy nastrouhejte sýr, přidejte vejce, smetanu, špetku soli, pepř a tymián a promíchejte.
05.
Předpečené těsto vyjměte z trouby (když se někde vytvořila boulička, opatrně ji propíchněte ostrým nožem, těsto je v této chvíli ještě poměrně pružné). Do formy dejte opečenou cibuli, posypte kousky pancetty a všechno zalijte vaječnou směsí. Vraťte do trouby a pečte asi 35–40 minut, až bude povrch opečený podle vašich představ.
06.
Nechte chvíli zchladnout, ostrým nožem krájejte na dílky a podávejte.
07.
Když použijete kupované těsto na koláč, bude to opravdová rychlovka. Místo pancetty můžete použít jakoukoliv jinou dobrou slaninu.
Zkuste také tuhle jednoduchou domácí pizzu bez droždí.