Článek
Postup
01.
Kuřecí prsa podélně rozdělte na tenčí plátky a smíchejte s olejem, trochou soli, čerstvě mletým pepřem a asi lžičkou provensálského koření nebo tymiánu. Maso můžete připravit předem a nechat 30 minut (nebo i do druhého dne) marinovat. I s olejem pak vložte plátky na rozpálenou pánev a z obou stran opečte dozlatova. Vyndejte stranou.
02.
Zatímco se smaží maso, oloupejte a na půlkolečka nakrájejte cibule – na dvě pořádné porce masa jsem dala dvě opravdu velké cibule. Do výpeku z masa pak přidejte cibuli a máslo a asi 15 minut za občasného míchání dozlatova opékejte. Během pečení dost osolte.
PŘIPRAVTE SI CIBULOVÉ HODY
03.
Když je cibule měkká, zalijte ji vínem, nechte ho na prudkém ohni skoro odpařit a přidejte vodu nebo vývar, hořčici a ještě špetku bylinek. Přiveďte k varu, do pánve vraťte maso, posypejte ho nastrouhaným sýrem a buď na plotně, nebo v troubě vyhřáté na 200 °C ještě asi deset minut dodělejte, aby se maso propeklo a sýr roztekl.
04.
Posypejte čerstvě mletým pepřem a podávejte se šťouchanými bramborami nebo jen tak s čerstvou bagetou, salátkem a bílým vínem.
Patříte k zastáncům této naší štiplavé „superpotraviny“, nebo se cibuli spíše vyhýbáte?