Článek
Jsou jedlé dárky, které stačí připravit opravdu na poslední chvíli, a pak jsou ty, jež je dobré dělat s dostatečným předstihem. Přece jen není úplně ono věnovat skleničku marmelády s tím, že k ochutnání bude vhodná až po Novém roce. Čím tedy začít? Nakupte pořádnou zásobu citrusů a pusťte se do toho! Vybrali jsme pro vás hned několik tipů na citrusové potěšení a snad se o něj i podělíte. Možná to nakonec bude tak dobré, že obdarujete i sami sebe.
Pomerančová marmeláda
Suroviny
Na 10 sklenek po 220 ml si připravte:
- 1 kg zralých pomerančů
- 1 citron
- 1,2 kg cukru krupice
Postup
01.
Pomeranče i citron pořádně omyjte. Pomeranče nakrájejte na velmi tenké plátky, ideálně na mandolíně (struhadlo na plátky), a podle potřeby vyndejte pecičky. Kolečka nakrájejte na čtvrtiny a vložte do hrnce. Přidejte nastrouhanou kůru a šťávu z citronu. Zalijte asi jedním litrem vody, přiveďte k varu a vařte přibližně deset minut. Plamen stáhněte na minimum a nechte asi 40 minut pozvolna probublávat doměkka.
02.
Přidejte cukr, plamen zvyšte zpět na maximum a za velmi častého míchání vařte 15 až 20 minut – hotová marmeláda začíná tmavnout. Když marmeláda správně želíruje (dáte-li trochu na studený talířek, během chvíle ztuhne), máte hotovo. V opačném případě ještě chvíli vařte a test opakujte. Horkou marmeládu naplňte do čistých zavařovacích sklenic. Otřete hrdlo i víčka dosucha, zavřete, pořádně utáhněte a nechte vychladnout víčkem dolů.
Náš tip: Přidejte vanilkový lusk nebo trochu badyánu pro ozvláštnění.
Citronový likér
Suroviny
Na 2 litry likéru potřebujete:
- 8–10 citronů v bio kvalitě
- 1 litr 80% lihu
- 600 g krupicového cukru
Postup
01.
Citrony omyjte a škrabkou na citrusy oškrábejte žlutou část kůry. Dbejte na to, aby na ní nezůstávaly kousky bílé části – je velmi hořká a likér by pokazila. Proužky kůry vložte do velké sklenice s víčkem, zalijte lihem a pořádně uzavřete. Na měsíc uschovejte do tmy a ideálně i do chladu – skvělá je spíž nebo třeba sklep. Po měsíci likér dodělejte.
02.
Cukr s jedním litrem vody vařte, dokud se zcela nerozpustí. Když hotový sirup vychladne, smíchejte ho s ochuceným lihem a přeceďte přes jemné síto do lahví.
Citrony v soli
Suroviny
Na 2 sklenice po 300 ml potřebujete:
- 10 citronů v bio kvalitě
- ½ hrnku mořské soli
- ¼ hrnku cukru krupice
Postup
01.
Citrony pořádně omyjte a podélně nakrájejte na čtvrtiny tak, aby na jednom konci zůstaly spojené – řezy nedokrojte úplně. V míse smíchejte sůl s cukrem a směs promíchejte s citrony. Mísu přikryjte a uložte přes noc do lednice.
02.
Ráno najdete citrony ve spoustě tekutiny. Rozdělte je i s tekutinou do sklenic a důkladně namačkejte na dno – musejí být celé ponořené. Za dva týdny jsou použitelné, vydrží až šest měsíců. K masu i do koláče (například s banánem) jsou takto upravené citrony nepřekonatelné!