Článek
Při přípravě tohoto moučníku se fantazii ani kreativitě meze nekladou. Je jen na vás, zda přidáte další ovoce, ořechy, mandle, rozinky anebo další příchutě, sladké pečivo můžete kombinovat i s oschlými rohlíky či starší vekou…
Na 4 porce potřebujete
- ½ vánočky
- 120 g másla + na vymazání formy
- 4 lžíce třtinového cukru + na posypání
- 400 ml mléka
- 4 vejce
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 větší jablko
Postup
01.
02.
Máslo rozpusťte, vsypejte do něj cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte mléko, vejce, vanilku a skořici a prošlehejte do jednolité hmoty.
Tip: Přidat můžete i citronovou kůru, mleté nové koření či kardamom anebo třeba špetku kořenicí směsi na perník či spekulatius.
03.
Do vaječné směsi na chvíli namočte nakrájené pečivo, a když nasákne (ale nerozmočí se), přimíchejte pokrájené jablko. Poté vše přendejte do připravené formy. Urovnejte, posypejte trochou cukru (podle chuti i mletými ořechy) a asi 35 minut zapečte dozlatova.
Tip: Jablko můžete nakrájet na tenké měsíčky, pečivovou směs nejdřív nalít do formy a jablečné měsíčky pak přímo ve formě porůznu zamáčknout do „těsta“.
04.
Tento moučník chutná teplý i studený a je výborný i po odležení. Podávejte ideálně s teplou vanilkovou omáčkou. Porce je možné lehce poprášit moučkovým cukrem, doplnit vanilkovou zmrzlinou či šlehačkou...