Hlavní obsah

Jednoduchá rychlovka: Jablečná buchta ze staré vánočky

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Jak zužitkovat starou vánočku? Snadno. Upečte si jednoduchou jablečnou buchtu. Jedná se o vynikající sytý moučník či sladké jídlo. Je to v podstatě rychlá variace na žemlovku, v Británii tomu zase říkají bread pudding. V každém případě se jedná o skvělý způsob, jak zpracovat zbytky sladkého kynutého pečiva (použít lze i mazanec, loupáky či zvlhlé croissanty).

Článek

Při přípravě tohoto moučníku se fantazii ani kreativitě meze nekladou. Je jen na vás, zda přidáte další ovoce, ořechy, mandle, rozinky anebo další příchutě, sladké pečivo můžete kombinovat i s oschlými rohlíky či starší vekou…

Na 4 porce potřebujete

  • ½ vánočky
  • 120 g másla + na vymazání formy
  • 4 lžíce třtinového cukru + na posypání
  • 400 ml mléka
  • 4 vejce
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 větší jablko

Postup

01.

Troubu rozehřejte na 180 °C. Pečicí či zapékací formu (stačí i pekáček) vymažte máslem. Vánočku nebo jiné sladké pečivo (mazanec, loupáky…) nakrájejte na kostky. Omyté jablko zbavte jádřince a nakrájejte na menší kostky.

02.

Máslo rozpusťte, vsypejte do něj cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte mléko, vejce, vanilku a skořici a prošlehejte do jednolité hmoty.

Tip: Přidat můžete i citronovou kůru, mleté nové koření či kardamom anebo třeba špetku kořenicí směsi na perník či spekulatius.

03.

Do vaječné směsi na chvíli namočte nakrájené pečivo, a když nasákne (ale nerozmočí se), přimíchejte pokrájené jablko. Poté vše přendejte do připravené formy. Urovnejte, posypejte trochou cukru (podle chuti i mletými ořechy) a asi 35 minut zapečte dozlatova.

Tip: Jablko můžete nakrájet na tenké měsíčky, pečivovou směs nejdřív nalít do formy a jablečné měsíčky pak přímo ve formě porůznu zamáčknout do „těsta“.

04.

Tento moučník chutná teplý i studený a je výborný i po odležení. Podávejte ideálně s teplou vanilkovou omáčkou. Porce je možné lehce poprášit moučkovým cukrem, doplnit vanilkovou zmrzlinou či šlehačkou...

Načítám