Článek
Na klasické masové vývary tentokrát zapomeňte. Dnes budeme vařit husté krémové polévky ze zeleniny! Máte rádi rajčata, řapíkatý celer nebo kukuřici? V tom připadě si dnes přijdete na své.
Krémová s řapíkatým celerem
Potřebujete:1 cibuli, 5 stonků řapíkatého celeru, 1 litr zeleninového vývaru, 4 lžíce oleje, bagetu, 2 lžíce strouhaného parmezánu, 200 ml smetany, sůl a pepř.
Cibuli nakrájejte nahrubo a na oleji ji nechte zpěnit. Přidejte pokrájený řapíkatý celer, nechte zesklovatět, a poté polévkový základ zalijte vývarem. Nechte asi patnáct minut prohřát, dochuťte solí a pepřem a polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Pak už jen vmíchejte smetanu, nechte probublat. A můžete podávat! Samozřejmě s plátky opečené bagety, posypané parmezánem.
S pečenými rajčátky
Potřebujete: hrst cherry rajčátek, 1, cibuli, 4 stroužky česneku, snítku čerstvé bazalky, 400 ml krájených konzervovaných rajčat, 1 lžíci cukru, sůl a pepř, olivový olej, smetanu ke šlehání na zjemnění.
Cherry rajčátka omyjte, naskládejte do pekáčku, zalijte olejem a nechte je při 180 stupních asi 25 minut péct. Mezitím uvařte polévku. Cibuli nakrájejte nahrubo a na oleji ji osmahněte. Přidejte nasekanou bazalku, plátky česneku a minutku prohřejte. Pak do hrnce přidejte konzervovaná rajčata, stejné množství vody (vyplatí se vypláchnout onu plechovku), cukr, sůl, pepř a polévku 15 minut vařte. Kdo chce, může ji zjemnit smetanou. Na talíř vždy dejte pečená rajčátka, zalijte je polévkou a podávejte.
Kukuřičná se slaninou
Potřebujete:200 ml konzervované kukuřice, 50 g anglické slaniny, 1 cibuli, 2 brambory, 150 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř, 750 ml zeleninového vývaru, olej.
Cibuli nakrájejte nahrubo, slaninu na kostičky a opečte je společně na oleji. Do základu přidejte přecezenou kukuřici, na kostičky pokrájené brambory a vše v hrnci asi 5 minut převalujte. Pak základ zalijte vývarem a vařte ho zhruba 15 minut. Dochuťte ho solí a pepřem. Když máte uvařeno, zhruba třetinu polévky dejte stranou a zbytek, tedy větší část, rozmixujte. Do krému pak vyndanou část vraťte zpět, polévku zahustěte smetanou, a můžete podávat.
A na jakou polévku se v zimě těšíte nejvíc vy?