Článek
Jsou velké „masité“, menší s tenkou kůrou, červené zvané krvavé a pamatujete na trpké kubánské? Pomerančů je spousta druhů. Většina těch, které si v zimě koupíte, je z Brazílie, koncem léta můžete narazit na španělské nebo turecké plody.
Pomeranče proti rakovině
Asi každý ví, že pomeranče obsahují vitamin C, proto se hojně doporučují jako obrana proti virům a bakteriím. Ovšem méně známý je fakt, že obsažené limonoidy pomáhají tělu bránit se proti rakovině kůže, plic, prsu, žaludku a tlustého střeva. Zajímavé je také zjištění, že pomerančová šťáva přispívá k obnově tkáně v ledvinách poškozených záněty a snižuje riziko ledvinových kamenů.
Snižují tlak, prospívají srdci
Vzhledem k tomu, že jsou pomeranče plné rozpustné vlákniny, mají vliv na snížení cholesterolu i krevního tlaku. Díky draslíku se zase řadí mezi ovoce příznivě působící na srdce. Nízká hladina draslíku totiž může způsobovat abnormální srdeční rytmus, známý jako arytmie.

V zimě jsou k nám pomeranče dováženy z Brazílie, v létě hlavně ze Španělska a TureckaFoto: Lucky Business, Shutterstock.com
Na oči i dobrou erekci
Už babičky věděly, že na oči je dobré jíst mrkev, ale pozor, i pomeranče jsou bohaté na karotenoidní sloučeniny, které se přeměňují na vitamin A. Ten právě zpomaluje degeneraci centrální části sítnice, tedy makuly. Když už jsme u těch prastarých rad, v Asii se traduje, že pomeranče mají afrodiziakální vlastnosti. Používají se tedy ke zvýšení sexuální výkonnosti u mužů i žen. Při pravidelném pití pomerančového freshe se zmírňuje erektilní dysfunkce a zlepšuje libido. Z vědeckého pohledu jde o vyšší vylučování pohlavních hormonů vázané právě na kombinaci flavonoidů, vitaminů a minerálů.
Diabetici a pomeranče
Pro diabetiky je důležité, že pomeranč má glykemický index zhruba 40 (hodnoty pod 55 jsou vnímány jako pozitivní), proto nezpůsobuje rychlé kolísání inzulinu v krvi (svačinky pro diabetiky). Přesto je třeba vědět, že pokud si často pochutnáváte na čerstvě vymačkané šťávě z pomerančů, je nutné si po vypití alespoň vypláchnout ústa vodou nebo sníst třeba jablko, které „stáhne“ cukr ze zubní skloviny, kterou může narušovat.

Po vypití pomerančové šťávy je dobré dát si jablko, vyčistí zubní sklovinu od cukruFoto: The Rabbit Hole, Shutterstock.com
Co jste o pomerančích nevěděli
- Brazílie produkuje více pomerančů než kterákoli jiná země světa. -
- Dvě nejběžnější odrůdy se nazývají Navel a Valencia. -
- Odrůda Navel se jmenuje podle anglického výrazu pro pupek (viz níže). -
- Jen v Americe se každý rok vypěstuje asi 25 miliard kusů pomerančů. -
- Květ pomerančovníku proslavila v roce 1840 královna Viktorie – měla ho na svatební tiáře. -
- Pomerančová je po čokoládové a vanilkové třetí nejoblíbenější příchutí na světě. -
- Pomerančovníky jsou tropické, stále zelené kvetoucí stromy rostoucí do výšky 5 až 8 metrů. -
Jaké pomeranče jsou nejlepší?
Jaké plody vybírat? Brazilci tvrdí, že čím větší je „pupek“, tedy spodní strana plodu, tím sladší je dužina. Neplatí to však u všech odrůd a velmi záleží na zralosti. Jestli byl pomeranč sesbírán ještě téměř zelený a dozrál až cestou na pult se nedozvíte, ale i tak vybírejte jen ty plody, které mají co nejméně zvrásněný povrch, tedy nevýrazné póry. V pokojové teplotě by měly vydržet týden, dvakrát tak dlouho pak v nejnižších přihrádkách lednice.