Článek
Jsou velké „masité“, menší s tenkou kůrou, červené zvané krvavé a pamatujete na trpké kubánské? Pomerančů je spousta druhů. Většina těch, které si v zimě koupíte, je z Brazílie, koncem léta můžete narazit na španělské nebo turecké plody.
Pomeranče proti rakovině
Asi každý ví, že pomeranče obsahují vitamin C, proto se hojně doporučují jako obrana proti virům a bakteriím. Ovšem méně známý je fakt, že obsažené limonoidy pomáhají tělu bránit se proti rakovině kůže, plic, prsu, žaludku a tlustého střeva. Zajímavé je také zjištění, že pomerančová šťáva přispívá k obnově tkáně v ledvinách poškozených záněty a snižuje riziko ledvinových kamenů.
Snižují tlak, prospívají srdci
Vzhledem k tomu, že jsou pomeranče plné rozpustné vlákniny, mají vliv na snížení cholesterolu i krevního tlaku. Díky draslíku se zase řadí mezi ovoce příznivě působící na srdce. Nízká hladina draslíku totiž může způsobovat abnormální srdeční rytmus, známý jako arytmie.
Na oči i dobrou erekci
Už babičky věděly, že na oči je dobré jíst mrkev, ale pozor, i pomeranče jsou bohaté na karotenoidní sloučeniny, které se přeměňují na vitamin A. Ten právě zpomaluje degeneraci centrální části sítnice, tedy makuly. Když už jsme u těch prastarých rad, v Asii se traduje, že pomeranče mají afrodiziakální vlastnosti. Používají se tedy ke zvýšení sexuální výkonnosti u mužů i žen. Při pravidelném pití pomerančového freshe se zmírňuje erektilní dysfunkce a zlepšuje libido. Z vědeckého pohledu jde o vyšší vylučování pohlavních hormonů vázané právě na kombinaci flavonoidů, vitaminů a minerálů.
Diabetici a pomeranče
Pro diabetiky je důležité, že pomeranč má glykemický index zhruba 40 (hodnoty pod 55 jsou vnímány jako pozitivní), proto nezpůsobuje rychlé kolísání inzulinu v krvi (svačinky pro diabetiky). Přesto je třeba vědět, že pokud si často pochutnáváte na čerstvě vymačkané šťávě z pomerančů, je nutné si po vypití alespoň vypláchnout ústa vodou nebo sníst třeba jablko, které „stáhne“ cukr ze zubní skloviny, kterou může narušovat.
Co jste o pomerančích nevěděli
- Brazílie produkuje více pomerančů než kterákoli jiná země světa. -
- Dvě nejběžnější odrůdy se nazývají Navel a Valencia. -
- Odrůda Navel se jmenuje podle anglického výrazu pro pupek (viz níže). -
- Jen v Americe se každý rok vypěstuje asi 25 miliard kusů pomerančů. -
- Květ pomerančovníku proslavila v roce 1840 královna Viktorie – měla ho na svatební tiáře. -
- Pomerančová je po čokoládové a vanilkové třetí nejoblíbenější příchutí na světě. -
- Pomerančovníky jsou tropické, stále zelené kvetoucí stromy rostoucí do výšky 5 až 8 metrů. -
Jaké pomeranče jsou nejlepší?
Jaké plody vybírat? Brazilci tvrdí, že čím větší je „pupek“, tedy spodní strana plodu, tím sladší je dužina. Neplatí to však u všech odrůd a velmi záleží na zralosti. Jestli byl pomeranč sesbírán ještě téměř zelený a dozrál až cestou na pult se nedozvíte, ale i tak vybírejte jen ty plody, které mají co nejméně zvrásněný povrch, tedy nevýrazné póry. V pokojové teplotě by měly vydržet týden, dvakrát tak dlouho pak v nejnižších přihrádkách lednice.