Hlavní obsah

Švestková povidla z trouby: Bez cukru a bez míchání, zato s voňavým kořením

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Někdo má modrající se švestky rád čerstvé, někdo na drobenkovém koláči, jiný vypálené na slivovici. Poctivá povidla ale miluje snad opravdu úplně každý! Když je navíc vylepšíte kořením, už jen jejich výroba vám provoní byt na několik dní.

Článek

Povidla můžete za pár korun koupit, garantujeme vám však, že nikdy nebudou tak voňavá jako ta domácí, pečená s kořením, bez cukru a bez míchání – ale hlavně s láskou. Vzhledem k tomu, že na povidla jsou nejlepší přezrálé spadané švestky, pospěšte do alejí posbírat, co tam ještě zbylo!

Pečená švestková povidla s kořením

  • 2 kg švestek
  • 1 dl červeného vinného octa (nebo obyčejného kvasného)
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1 hvězdička badyánu

Postup

01.

Švestky rozpulte, vypeckujte a dejte do pekáče. Co nejvíce je upěchujte ke dnu. Zakápněte octem, přidejte koření a už nemíchejte! Přiklopte a nechte šest až osm hodin odstát.

02.

Troubu zapněte na 160 °C, vložte do ní pekáč se švestkami a pečte asi šest hodin. V žádném případě povidla nemíchejte! A ne, nebojte se, opravdu se nepřipálí.

03.

Hotová povidla propasírujte přes síto, případně rozmixujte a ještě krátce provařte. Horké je rozdělte do čistých skleniček, zavřete a nechte vychladnout otočené víčkem dolů. Hotovo!

Jak děláte povidla vy? Sladíte, nebo ne? Vyzkoušejte i náš recept na hrušková povidla bez míchání.

Načítám