Článek
Povidla můžete za pár korun koupit, garantujeme vám však, že nikdy nebudou tak voňavá jako ta domácí, pečená s kořením, bez cukru a bez míchání – ale hlavně s láskou. Vzhledem k tomu, že na povidla jsou nejlepší přezrálé spadané švestky, pospěšte do alejí posbírat, co tam ještě zbylo!
Pečená švestková povidla s kořením
- 2 kg švestek
- 1 dl červeného vinného octa (nebo obyčejného kvasného)
- 1 tyčinka skořice
- 1 lžička hřebíčku
- 1 hvězdička badyánu
Postup
01.
Švestky rozpulte, vypeckujte a dejte do pekáče. Co nejvíce je upěchujte ke dnu. Zakápněte octem, přidejte koření a už nemíchejte! Přiklopte a nechte šest až osm hodin odstát.
02.
Troubu zapněte na 160 °C, vložte do ní pekáč se švestkami a pečte asi šest hodin. V žádném případě povidla nemíchejte! A ne, nebojte se, opravdu se nepřipálí.
03.
Hotová povidla propasírujte přes síto, případně rozmixujte a ještě krátce provařte. Horké je rozdělte do čistých skleniček, zavřete a nechte vychladnout otočené víčkem dolů. Hotovo!
POVIDLA VYUŽIJETE NEJEN VE SLADKÉ, ALE I VE SLANÉ KUCHYNI
Jak děláte povidla vy? Sladíte, nebo ne? Vyzkoušejte i náš recept na hrušková povidla bez míchání.