Článek
Doby, kdy byl chřest těžko sehnatelnou surovinou, už jsou naštěstí dávno pryč, a vy si pro tohle jarní potěšení můžete zajít do nejbližšího supermarketu. Je to hotová studnice zdraví prospěšných látek, je považován za afrodiziakum, a navíc je jeho příprava až hříšně prostá. Pojďte s námi vyzkoušet tento super jednoduchý salát a dopřejte si ho jako předkrm nebo jako lehkou jarní svačinku.
Chřestový salát s křepelčími vajíčky
Na 2 porce potřebujete: 6–8 stonků zeleného chřestu, vločkovou mořskou sůl, 6 křepelčích vajíček, 6 cherry rajčátek, olivový olej, hrst mladých salátových lístků, 25 g másla, hrubě mletý pepř, sůl, řeřichu, podle chuti pár hoblinek parmezánu, bílou italskou bagetku k podávání
Postup: Chřestovým stonkům odlomte dřevnaté konce a vyhoďte je. Stonky vložte do vroucí osolené vody a asi 5 minut vařte – dokud chřest nebude al dente. Délka vaření záleží i na tloušťce stonků. Uvařený chřest vyjměte a prudce zchlaďte v ledové vodě, aby si zachoval sytě zelenou barvu.
Křepelčí vajíčka uvařte natvrdo, trvá jim to asi 2–3 minuty. Cherry rajčátka podélně rozpulte a promíchejte s trochou olivového oleje. Salátové lístky properte, osušte a rovněž promíchejte s kapkou oleje.
Máslo rozehřejte v pánvi a krátce na něm prohřejte chřest. Ten servírujte s oloupanými a podélně prokrojenými křepelčími vajíčky, rajčátky a salátovými lístky. Posypte trochou řeřichy, hrubě mletým pepřem, vločkovou solí a podle chuti ještě zakápněte olivovým olejem nebo posypte troškou parmezánu. Podávejte jen tak nebo s rozpečenou bagetkou.
Variabilita zeleného chřestu je obrovská. Zkuste s ním také pórkové rizoto s chřestem a kozím sýrem.
Co všechno už jste s chřestem letos uvařili vy?