Hlavní obsah
Foto: Kuchařka první republiky, Smart Press

Foto: Kuchařka první republiky, Smart Press

Jemná polévka, která zejména v květnu přijde vhod? Chřestová! Naučte se ji krok po kroku podle tohoto receptu.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Polévka
  • 1 svazek bílého chřestu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce másla
    7
  • 2 lžíce hladké mouky
    1
  • 1 trochu muškátového květu
  • 200 ml smetany ke šlehání
    7
  • 2 ks žloutků
    3
  • 1 trochu soli
  • 1 špetka pepře
Na ozdobu
  • 4 ks čerstvého zeleného chřestu
Obsažené alergeny
3
Vejce
7
Mléko a mléčné výrobky
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Z chřestu odřízněte tuhé konce a celé stonky pak oloupejte škrabkou na brambory. Nakrájejte na menší kousky a téměř doměkka uvařte ve vývaru.

02.

Z másla a mouky připravte světlou jíšku, zalejte ji vývarem z chřestu, ochuťte muškátovým květem a alespoň 15 minut povařte. Polévku proceďte a vraťte do ní uvařený chřest.

03.

Ve smetaně rozkvedlejte žloutky, zamíchejte ji do horké polévky a ihned odstavte. Opepřete, případně dosolte a ozdobte spařenými špičkami zeleného chřestu.

Ještě jste chřest nevyzkoušeli, protože nevíte, jak na něj? Přečtěte si náš článek, kde vám šéfkuchař poradí.

Související témata:

Načítám